„Остават ни само три месеца, за да завършим подготовката за

...
„Остават ни само три месеца, за да завършим подготовката за
Коментари Харесай

Московски: В секторите "Транспорт" и "Телекомуникации" приемаме председателството на ЕС за национална кауза

„ Остават ни единствено три месеца, с цел да приключим подготовката за огромното предизвикателство, пред което сме изправени, а точно началото на мандата на България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Отчитайки целия сложен темперамент на събитието, в системата на превоза и телекомуникациите възприемаме Председателството, като национална идея и се опитваме да намерим баланс сред другите цели на страните членки и стратегическите цели на Европейски Съюз “.

Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски Ивайло Московски е министър на превоза, осведомителните технологии и... към профила през днешния ден, по време на публичното разискване на целите в региона на транспортната политика и телекомуникациите пред медии, синдикати и браншови организации, оповестиха от пресцентъра на министерството. В рамките на събитието заместник-министрите Велик Занчев, Ангел Попов и Димитър Геновски показаха заложените акценти по ресори в плана на програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В своето изявление заместник-министър Велик Занчев показа основните цели и въпроси в региона на въздушния превоз и интермодалните транспорти. По време на Българското председателство на Европейски Съюз ще бъде прегледан пакета „ Въздухоплаване: отворена и обвързвана Европа “. В него се съдържат законодателни и незаконодателни ограничения за защита на конкуренцията, свързаността и икономическото контролиране в авиацията. Заместник-министърът съобщи, че ще продължи работата по предлагането за Регламент за защита на конкуренцията във въздушния превоз. По думите му, в случай че се разреши нелоялните практики да продължат да съществуват, в дълготраен проект може да се стигне до господстващо състояние или даже до монопол на авиационния пазар. Това би означавало по-ограничен избор, по-лоша съгласуваност и по-високи цени за жителите на Европейски Съюз. България и останалите страни членки са заинтригувани от основаването на ефикасен инструмент за гарантиране на лоялна конкуренция сред въздушните превозвачи на Съюза и тези от трети страни, сподели още Велик Занчев.

По отношение на развиването на интермодалните транспорти и опциите за потребление на смесен превоз сред страните членки, заместник-министър Занчев, бе безапелационен, че това е приоритет на европейската транспортна политика. Директивата за комбинирани транспорти е главен европейски инструмент, с който се цели стимулиране на прехвърлянето на товари от автомобилния превоз към железопътния, вътрешно-водния или морския превоз. Тази Директива е основана преди 25 години и не е транспонирана еднообразно в законодателството на обособените страни. Велик Занчев разгласи, че Българското председателство ще започва договарянията по плана за изменение на Директивата, за основаване на общи правила за някои типове смесен превоз на товари сред страните членки, за стимулиране потреблението на този тип превоз.

Заместник-министър Ангел Попов разгласи, че една от главните задания на МТИТС е подготовка на програмата на Председателството в региона на транспортната политика и в частност, в автомобилния превоз. Основен акцент в границите на „ Автомобилния пакет “ е специфичното законодателно предложение обвързвано с използването на наредбите за командироване на служащи на интернационалния авто превоз и каботажната активност. Изменения плануват възнаграждение на интернационалните водачи на минималната почасова ставка на приемащата страна членка, след приключването на избран интервал от време на територията на тази страна членка.

Според заместник-министъра съществени диспути се чакат към концепцията за възбрана на интернационалните водачи да употребяват постоянната седмична отмора на борда на транспортните средства, както и препоръчаните разпореждания за наложително връщане на водачите в страните им, на всеки три седмици. В допълнение към тези разпореждания се позволява потреблението на транспортни средства, наети или регистрирани в друга страна членка, за най-малко четири месеца, с цел да се даде опция на предприятията да дават отговор на пазарното търсене или да заменят развалени транспортни средства.

Заместник-министър Ангел Попов съобщи, че главен въпрос за България ще бъде отстраняването на разликите в тълкуването на законодателството, най-много на наредбите, свързани с използването на директивата за командироване на интернационалния превоз и каботажа, както и разпоредбите по отношение на времето за ръководство и почивки на водачите. По думите му, разликите в тълкуването основават правна неустановеност и водят до фрагментиране на единния вътрешен пазар. „ Ще поставим всички старания за приемането на по-прецизни разпореждания за възстановяване на успеваемостта в автомобилния превоз в Европейски Съюз “, добави още той.

В региона на известията и осведомителните технологии главен приоритет на Българското председателство на Европейски Съюз е окончателното създаване на конкурентен и обективен дигитален обединен пазар, съобщи заместник-министър Димитър Геновски. Други съществени тематики в този бранш ще бъдат постигането на свръх бърза интернет съгласуваност от пето поколение; промени в общото законодателство в телекомуникациите; усилване на доверието и сигурността на персоналните данни в цифровото пространство и развиването на европейска стопанска система, учредена на данни.

Заместник-министър Геновски добави, че Българското председателство ще даде опция за приобщаване на Западните Балкани към полезностите на Европейското семейство. „ Една от дилемите ни ще бъде да разпространяваме цифровите политики на Европейски Съюз измежду страните от Западните Балкани. Това са широколентов достъп за всички, високоскоростната трансгранична съгласуваност и въвеждането на разпоредбите на Европейски Съюз за последователното понижаване или унищожаване на надценките за роуминг услуги в тези страни “, сподели още той.

Предстои взимането на извънредно значими решения за европейската стопанска система, които ще имат отражение върху всекидневието на всеки европеец, сподели в умозаключение заместник-министър Геновски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР