Остават броени седмици до началото на най-голямото събитие в света

...
Остават броени седмици до началото на най-голямото събитие в света
Коментари Харесай

Рекорд! Световното в Катар ще струва над 200 милиона долара

Остават броени седмици до началото на най-голямото събитие в света на футбола и по едно и също време с това най-противоречивото Световно състезание в историята. Освен най-коментираното и грандиозно футболно съревнование, тазгодишното издание ще бъде и най-скъпо струващото събитие от този сан, като по последни калкулации цената му надвишава 200 милиона $.

Спортните ентусиасти към този момент чакат с неспокойствие старта на шампионата на 20 ноември. Букмейкърите също се приготвят да посрещнат залозите за международното състезание по футбол 2022, като дълготрайните пазари за победител в групите и международен първенец към този момент са отворени. По всичко проличава, че с най-големи шансове за продобиване на купата е Бразилия, която е 5-кратен притежател на купата на FIFA.

Тази година изключително огромен интерес провокира и местоположението на мачовете, както и новопостроените за задачата игрища в дребната страна от Персийския залив. През 2010 година FIFA разгласи, че най-големият футболен театър в света ще се организира за първи път в Близкия изток. Само 2 години по-рано Катар разгласи своя план за национална визия и развиване на обществото, в който съществена част заема точно спортът. Вследствие на това страната съумя да си обезпечи домакинство на 2011 AFC Asian Cup, както и на основното спортно събитие в арабския свят The Arabic Games.

В допълнение към това, Катар остави своя отпечатък и на европейска почва. Местната самолетна компания Qatar Airways заплати 163 милиона $, с цел да спонсорира екипите на FC Barcelona през 2010 година, а директните вложения в Paris Saint-Germain възлизат на над 1,08 милиарда $.

Домакинството на международно състезание обаче изисква доста по-големи запаси и постоянно е обвързвано със обилни спомагателни разноски като създаване и развиване на инфраструктура. Това важи с цялостна мощ за заливната страна, чиято столица Доха се разгръща на едвам 132 кв. км. Липсата на обществен превоз и игрища, и незадоволителните места за настаняване на гостите на града оказа забележителна тежест върху изхарчената за Световното сума, само че по едно и също време с това съответствува с визията Катар: 2030 и с задачите за развиване на дребната страна. Въпреки че Световната купа подтиква тези планове, те значително са вложения в дълготраен проект.

Един от най-малките разноски, на фона на грандиозния бюджет от над 200 милиарда, изненадващо са осемте стадиона, на които ще се организират мачовете от Световната купа. Конструкциите са на стойност 10 милиарда $ и съставляват същинско произведение на изкуството. Всеки стадион има друг дизайн и архитектура, въодушевени от локалната просвета и обичай, и разказващи самобитна история.

Най-големият стадион Lusail, където ще се организира и финалът на Световното състезание, има потенциал от 80,000 места. Дизайнът на стадиона отразява ръчно направените купи, които се откриват в целия арабски и ислямски свят. След финала на шампионата и в сходство с концепцията за стабилно развиване, стадион Lusail ще бъде трансформиран в публично пространство от учебни заведения, магазини, кафенета, спортни уреди и клиники.

Следващият по величина стадион Al Bayt побира 60,000 фенове и ще бъде хазаин на първия мач от Световното състезание, този сред Катар и Еквадор на 20 ноември. Уникалният дизайн на стадиона го отличава от останалите модернистични уреди и формата му прилича палатка. Той е въодушевен от номадския метод на живот на бедуините и палатките, в които намират леговище в пустинята. Под обичайна палатка се крие ултра съвременен стадион, чиято структура също ще се употребява и след края на шампионата, в сходство с политиката за стабилно развиване.

Останалите не по-малко красиви игрища са Ahmad Bin Ali Stadium, Al Janoub Stadium, Al Thumama Stadium, Education City Stadium, Khalifa International Stadium и Stadium 974. Всеки от тях разполага с 40,000 места, всяко от които е оборудвано със специфична охладителна система.

 

Въпреки това, с помощта на промяната в графика на шампионата, тя може да се окаже непотребна, защото температурите през ноември и декември в Катар рядко надвишават 30 градуса.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР