Остават броени дни до Коледа. Още в края на ноември

...
Остават броени дни до Коледа. Още в края на ноември
Коментари Харесай

Коледни песни - повдигат ли духа ни по празниците?


Остават броени дни до Коледа. Още в края на ноември всичко към нас блестна в празнична декорация, а познатите мелодии като „ We wish you Merry Christmas” ( “Желаем ти Весела Коледа “) превзеха страната. Има хора, които нямат самообладание да украсят града и имат вяра, че по този метод духът на Коледа превзема от ден на ден хора. Но съществува и различен дух – този на досадните коледни песни, които чуваме във всеки един магазин и този, който не стопира да ни следва даже откакто напазаруваме.

Може ли известните мелодии по празниците да ни навредят на здравето? Това се питат доста американски психолози, които вземат решение да проучат преимуществата и минусите на това да работиш в магазин и слушаш по през целия ден едни и същи части.

"Хората, работещи в магазините по Коледа, би трябвало по някакъв метод да не обръщат внимание на музиката, другояче няма да могат да се съсредоточат върху нищо друго “, споделя пред BBC Мusic Линда Блеър, клиничен психолог. Тя взема решение да потърси изследвания за въздействието на коледната музика върху хората, само че не открива нито едно. За сметка на това намира забавни разработки за въздействието на коледната музика върху хората по време на престоя им в магазините.

"Музиката има най-голямо въздействие върху всички сетива на купувачите. Когато песните са ориентирани вярно, т.е. магазините пускат музиката, която клиентите желаят да чуят, се повишават продажбите, а оттова и настроението на хората “, счита психологът. Блеър е на мнение, че музиката в комерсиалните обекти би трябвало да е разнообразна и най-много да не е прекомерно мощна.

Мозъкът обработва музиката прочувствено, а не рационално. Затова ние реагираме прочувствено, когато чуем ария от сорта „ All I want for Christmas is you” ( “Всичко, което желая за Коледа е теб “). Според клиничния психолог притежателите на магазините би трябвало да се преценяват с този факт и да пускат по-весели коледни песни, а не толкоз сантиментални, с цел да не провокират горест измежду клиентите си, които нямат половинки.

Свързани публикации.. Музиката онлайн понижава напрежението 0 Музиката на работа сплотява екипа 0 Самотата по време на празниците. Модерна логика на психиката с Анна Тодорова 1

Слушането на коледните песни, които се повтарят, не би трябвало да провокира полуда, споделя професор Елизабет Маргулис, шеф на лабораторията за проучване на музиката в университета в Арканзас. Тя акцентира, че повтарянето на коледни мелодии в магазина ни кара да се движим, да мислим за разнообразни хубави места в снега, да усещаме разнообразни усети и аромати.

Дори и да има досадни песни по Коледа, музиката основава въодушевление и уют в доста фамилии по празниците. Тя по-скоро оказва помощ, в сравнение с да вреди на здравето ни. Ако сме депресирани, че нямаме проекти за празниците или половинка, с която да ги прекараме, можем да си пуснем няколко обичани радостни части (но не балади), с които да релаксираме и се усмихнем. Дали за дядо Коледа или не, песните постоянно повдигат духа ни и ни нахъсват за нови проекти.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР