Остават броени часове до пълното слънчево затъмнение, което може да

...
Остават броени часове до пълното слънчево затъмнение, което може да
Коментари Харесай

Остават броени часове до любопитно астрономическо събитие

Остават броени часове до цялостното слънчево затъмнение, което може да се види от Мексико, Канада и Съединените щати. То ще стартира след 9 часа вечерта българско време. Близо 32 милиона души са на пътя на естественото събитие.

Нетърпеливи запалянковци стартират да окупират най-подходящите места за наблюдаване на момента, в който луната изцяло ще закрие слънцето. Пълно слънчево затъмнение може да се види някъде по земното кълбо на всеки 18 месеца. Сериозно е вълнението в Канада, където не ставали очевидци на сходно събитие от 35 години. 

Български астрономи и астрофизици също ще проследят слънчевото затъмнение от Съединените щати и Мексико. Нашите учени отпътуваха оттатък океана с няколко основни задания – измежду които, да вземем за пример, да дефинират структурата на слънчевата корона и разпределението на свободно движещи се електрони в нея, съобщи NOVA.

По същото време – довечера, в столичния " София Тех Парк " затъмнението ще се следи онлайн, а учени ще изясняват по какъв начин се случват слънчевите феномени и по какъв метод се отразяват на живота ни. Любопитен факт е, че последното цялостно слънчево затъмнение, следено от България, беше през 1999 година. Следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през 2081-а.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР