Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от седма степен турския

...
Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от седма степен турския
Коментари Харесай

Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от седма степен Турция

Стокилометров деен разлом заплашва със земетресение от седма степен турския окръг Хаккяри в югоизточната част на страната, предизвестяват специалисти, изследвали разлома.

Изследването, осъществено от учени от факултета по геология на Истанбулския университет " Джеррахпаша ", демонстрира, че разломът сред градовете Шемдинли и Юксекова минава отчасти през обитаем регион, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Този разлом се простира до Ирак и крие капацитет да генерира земетресение с магнитуд от 7 степен, описа проф. Хюсеин Йозтюрк, началник на геоложкия факултет в университета.

Според учените по тази разломна линия отдавна не са ставали трусове и няма регистрирани данни за такива в предишното. Взети са проби, с цел да се дефинира възрастта на разлома. 

" Можем да кажем, че тук не е имало земетресение отдавна и че рискът се е засилил и силата се е натрупала в този регион ", изясни проф. Йозтюрк. " Това е разлом с дължина към 100 километра. Той може да провокира земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, когато се раздра ", посочи той и добави, че заради почвената конструкция град Юксекова би бил по-застрашен в сравнение с Шемдинли при възможен мощен трус в региона.

Две трусове на 6 февруари м.г. със мощ 7,7 и 7,6 лишиха живота на над 53 хиляди души в Югоизточна Турция. Милиони хора останаха без домове, откакто цели градове бяха изравнени със земята.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР