Остават броени часове до грандиозния концерт-спектакъл Традиции в ритъм и

...
Остават броени часове до грандиозния концерт-спектакъл Традиции в ритъм и
Коментари Харесай

„Традиции в ритъм и творчество днес във Варна

Остават броени часове до грандиозния концерт-спектакъл „ Традиции в темп и творчество ", с който ще бъде маркирана 25-та годишнина от основаването на Академичния танцов спектакъл на Варненския свободен университет „ Черноризец смел ". Събитието, проведено взаимно с Община Варна, ще се организира през днешния ден в Деня на Европа - 9 май от 19:00 часа в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна.

Днес се организират финалните подготовки с повече от 350 реализатори, обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет.

В концерт-спектакъла „ Традиции в темп и творчество ", към който има голям интерес от публиката на Варна и професионалната общественост, ще бъдат показани завладяващи осъществявания, сплотяващи най-хубавото от репертоара на Академичния танцов спектакъл през неговия четвъртвековен креативен път. Специални посетители ще бъдат Национален фолклорен отбор „ Филип Кутев ", Професионален фолклорен отбор „ Странджа ", Гласът на България Петя Панева и танцови сформира от цяла България, чиито ръководители са ученици на компетентност " Хореография " на ВСУ „ Черноризец Храбър " - ДФТА „ Калинка Вълчева " от град Тервел, отбор „ Балканска младост " от Етрополе, Ансамбъл и клуб за национални танци „ Българин ", Клуб за национални танци „ Моряците ", Клуб за национални танци „ Фолклорно забавление ". Участие ще вземе и представителният отбор на Средното учебно заведение за филантропични науки и изкуства „ Константин Преславски " във Варна.

Академичният танцов спектакъл е креативната лаборатория на студентите от компетентност " Хореография " на Варненския свободен университет, в която те осъществят своите планове. Театърът е притежател на влиятелни оценки и награди в академичната, културната и просветителната сфера. „ Работата в Академичния танцов спектакъл е професионална. Репетициите със студентите са всекидневно в залата, последвани от лекции. Това, което нашите ученици теоретично усвоят, незабавно се предава и в репетиционната зала. Комбинацията от образование и практическа работа е неповторим късмет, който студентите осъзнават и работят извънредно старателно. Възпитаниците ни излизат от университета като подготвени експерти в региона на танцовото изкуство и в никакъв случай не късат връзката с преподавателите и университета. Работата с младежите е пътят за съхраняването на традициите ", сподели в навечерието на концерта доцент доктор Ивайло Иванов, шеф „ Художествено-творческа активност " на Варненския свободен университет.

За осезаемия интерес към проучването на фолклора приказва и доцент доктор Мария Кърджиева - теоретичен секретар на катедра „ Изкуства " във ВСУ „ Черноризец Храбър ". Според нея слагането на фолклорни творби на сцена е актуалната стъпка, пречупването, което би трябвало да се прави от опитни експерти, които умеят да съхраняват стила и характера на първообраза. „ И защото от дълго време към този момент го няма площада от предишното, седенките, жътвата, ние пренасяме на сцената достоверната среда, която към този момент не съществува. Днес фолклорното изкуство стартира да се чете по нов метод, друг от наложения през ХХ век. Важно е да съхраним фолклора и запазим художествената хармония на сцената ", разяснява тя.

Доц. доктор Катя Кайрякова – учител в компетентност „ Хореография на Варненския свободен университет споделя, че водещата мощ за триумфа е мотивацията на младежите, които желаят да посветят целия си професионален живот на танцовото изкуство на фолклорна основа. В основаването на всяко тяхно произведение прозира устрема то да влияе естетически и прочувствено, да сътвори приятност у публиката. Като младежи от днешния ден, студентите употребяват целия боеприпас от изразни средства на нашето съвремие и новите технологии.

Над 400 са възпитаниците на професионалното направление " Музикално и танцово изкуство " през последните 25 години. Университетът поддържа бутикови специалности в региона на изкуствата, с цел да приготви освен сполучливи фрагменти, само че и да гради персони. Специалност „ Хореография " е като перла в университетската корона, счита ръководителят на Настоятелството на ВСУ „ Черноризец Храбър " проф. д.ик.н. Анна Недялкова. Настоятелството на университета обезпечава стипендии на студентите от Академичния танцов спектакъл.

Академичният танцов спектакъл е основан във ВСУ " Черноризец Храбър " през 2008 година въз основата на съществуващия студентски фолклорен отбор " Академика ". Факторите, които стимулират управлението на университета да сътвори и бутиковите специалности в катедра „ Изкуства " са свързани с задачата на университета - да съхранява и развива българската еднаквост и нуждата да се подтиква образованието в региона на изкуството. ВСУ " Черноризец Храбър " е нравствен център за запазване на непреходните български полезности. Той е един от дребното университети в България и единствен измежду частните висши учебни заведения, който основава фрагменти в региона на музикалното и танцовото изкуство и взе участие интензивно в културния живот на страната и чужбина за разпространение на българското изкуство и просвета.

Билети на касите на ДКС - Варна и спектакъл " Българан ", както и на: bit.ly/3KgBpTW
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР