Остават 4 работни дни, за да платите данък общ доход

...
Остават 4 работни дни, за да платите данък общ доход
Коментари Харесай

Бъчваров: Опашките пред НАП само приличат на опашки

Остават 4 работни дни, с цел да платите налог общ приход като физическо лице. Въпреки изключителното състояние срокът не беше изменен от депутатите. И опашките пред офисите на Национална агенция за приходите се появиха. Оказаха се илюзорна машинация.

" Те в действителност може би физически наподобяват на опашки, дотолкоз, доколкото има през метър и половина - два хора. Също по този начин, както в случай че отидете в случайно определена хранителна верига, ще видите, че същия размер хора от вътрешната страна, наподобяват доста повече, когато са били извън. " Това съобщи пред Българска национална телевизия представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.
Въпрос: Да отидеш за ПИК в Национална агенция за приходите, с цел да не те гонят за налози или да се пазиш от ковид?
Крайният период изтича на 30 април за физическите лица и това е най-непосредствено идният краен период, тъй че добре е да напомним, че за налог общ приход няма отсрочване. Той е закрепен в закона, Народното събрание одобри Закон за ограничения и дейности по време на изключителното състояние. И там този период, може би единствения от всички останали, остана неизменен, сподели още Бъчваров.
" Това, което виждаме статистически е, че все още над 350 000 заявления от жители към този момент са подадени, като над 80% от тях са подадени онлайн. Така че има онлайн метод това да стане, без да се постанова човек да контактува с някого или да посещава Национална агенция за приходите. ", посочи той.
И още крайни периоди: За регистираните като свободни специалности също няма пролонгация нито на Данък добавена стойност, нито за осигурителните вноски. 30 април е краен период за обявление на приходите, внасяне на годишното за равнене на осигурителните вноски, както и за подаване на осигурителната декларация. Ооколо 90% от самоосигуряващите се имат ПИК.
Онлайн услуги, а данъчните облекчения?
От Национална агенция за приходите не поучават потребителите да посещават офисите им. Има организация във всеки един от офисите. Те се почистват и дезинфекцират, предпазени са чиновниците на Приходната организация. 
Декларацията може да бъде изпратена и по пощата. Но Бъчваров акцентира онлайн опцията, че всеки с ПИК или електронен автограф може за минути да подаде декларацията си.
" Около 900 000 жители, физически лица имат ПИК. Това е  почти два пъти повече от хората, които подават данъчна декларация ", цитира статистиката той.
Практически съвсем всичко може да се направи личен код в Национална агенция за приходите - 35 електронни услуги се оферират от Национална агенция за приходите с този ПИК и над 100 с код и електронен автограф, разяснява още Бъчваров.
Как можете да заявите ПИК на Национална агенция за приходите: по имейл или с позвъняване по телефона
Автоматичното попълване на заявления икономисва доста от времето. Има доста дребен дял - под 3%, позволени неточности, регистрират от Национална агенция за приходите. Ако физическо лице откри разминаване, може да си поправи данните в декларацията ръчно когато и да е.
Данъчните облекчения не са в авансово попълнената данъчна декларация, сподели Бъчваров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР