Остава ви само още един ден, през който може да

...
Остава ви само още един ден, през който може да
Коментари Харесай

Фоторепортаж в БЛИЦ: Минете през площад Батенберг, Коледа вече е там

Остава ви единствено още един ден, през който може да посетите неповторимият Немски Коледен Базар в София. Той се намира в Градската градина, до площад Батенберг с работно време: всеки ден от 11:00 до 22:00, до 20-ти декември. На доста места по света упованието на един от най-светлите празници в християнската традиция – Рождество , се е трансформирало в събитие, което събира хората дружно цялостен месец преди Коледа. Тази традиция поражда в Германия и Австрия още преди 500 години с коледните базари , където всяка вечер посетителите имат опция да поддържат връзка , да се насладят на вкусна храна и сгряващи питиета и потопени в празнична атмосфера дружно да отброяват оставащите дни до празника.

Месец преди Коледа градовете са охолно украсени от многочислените коледни базари, създаващи доста положително въодушевление , откъсващи хората от ежедневния им обичай, създаващи приказни пространства на уют и топлота в зимните вечери.

За пръв път в България сходен коледен базар се организира през 2011 година в София. В основата на концепцията му лежи концепцията за преместването на достоверната немска традиция в празнуването на Коледа на територията на България.


За задачата особено се проектира и строи на място мини коледно градче от празнично украсени дървени къщички, предлагащи на посетителите типични за немската кухня ястия, топло вино и лакомства за децата , както и ръчно направени сувенири – дървени играчки, коледна декорация.

В сърцето на това градче се слага сцена, на която всеки ден се организира културната стратегия на събитието – куклен спектакъл, коледни музикални осъществявания на разнообразни реализатори, концерти на учебни заведения, детски градини и благотворителни фондации, като главен акцент в програмата е Дядо Коледа, който всяка вечер носи дарове за децата и оказва помощ на специфичен посетител да отвори следващото прозорче от Адвент Календара.

Всяка година Немски Коледен Базар подкрепя и съответна обществена идея посредством събиране на дарения и даване безплатно сцената и територията на базара на фондации, занимаващи се с щедрост. Обособена е и зона за анимация и занимания за най-малките гости.

Идеята за Немски Коледен Базар в София поражда измежду представителите на немското общество в България. С поддръжката на Германо-българската комерсиална камара и Посолството на Германия в София се провежда за пръв път през 2011 година от компания " ДиБи-Ивентс " ООД в тясно съдействие с компания Lufthansa Technik Sofia.

За реализирането на Немски Коледен Базар уредниците притеглят голям брой български и немски компании като участници и сътрудници, някои от които избират базара, с цел да провеждат фирмените си коледни тържества.


Постепенно събитието придобива голяма известност, което води до разрастването му и от 2012 година стартира да се организира редом и в гр. Пловдив по покана на Община Пловдив, където за организацията компания " ДиБи-Ивентс " ООД си сътрудничи с компания Winterhalder България. Получава поддръжката с изключение на на Посолството на Германия в София и тази на Посолството на Австрия, а през 2013 година зад тази самодейност застава и Посолството на Конфедерация Швейцария.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР