Остава месец и един ден, за да си подадем данъчната

...
Остава месец и един ден, за да си подадем данъчната
Коментари Харесай

До 5 май подаваме данъчните декларации

Остава месец и един ден, с цел да си подадем данъчната декларация. За разлика от минали години, когато крайният период за изпращане на документи бе 30 април, през 2021 година жителите разполагат с време до 5 май, с цел да си отчетат приходите и налозите пред Националната организация по приходите (НАП).

Причина срокът да се измести с цели 5 дни е натрупването на почивни дни около Великденските празници. Реално 30 април с изключение на, че е почивен ден, се пада и в петък. Трети и четвърти май пък също са почивни, по тази причина последният ден, в който може да изпратим данъчна декларация е сряда - 5 май.

Това може да стане по няколко метода - в офис на приходната организация, по пощата или посредством портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. Всъщност третият вид е и най-удобен, защото тогава данъкоплатците могат да се възползват от авансово попълнена данъчна декларация. В нея нужното към този момент ще е попълнено на база изпратена информация от шеф. Задължението на всеки жител в този случай е да ревизира истинността на данните, както и да попълни употребявани от него данъчни облекчения, в случай че има такива. Ако има приходи от наем на физически лица, това също се попълня собственоръчно.

От тази година в авансово попълнените заявления има и данни за приходи от интернет търговия. Те също би трябвало да бъдат тествани от потребителя, който да реши дали става въпрос за регулярна продажба на артикули, или е продажба на персонални движимости, която е освободена от данък. Информация ще има и за продажбата на МСП, което е било наша благосъстоятелност за по-малко от година. Причина за това е, че в някои случаи, когато има позитивна разлика сред покупна и продажна цена, поражда данъчно събитие.

Важен миг е, че с цел да се подаде авансово попълнена данъчна декларация, данъкоплатецът би трябвало да има годен електронен автограф или личен идентификационен код. С тях може освен да се подават заявления, само че и да се употребяват други е-услуги на Национална агенция за приходите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР