Остава месец до началото на Световното първенство, което ще се

...
Остава месец до началото на Световното първенство, което ще се
Коментари Харесай

На стадиони за над £140 млрд. ще се играят мачовете от Мондиал 2022

Остава месец до началото на Световното състезание, което ще се организира нетрадационно - в Катар и то през зимата. Надпреварата ще започва през ноември и ще приключи малко преди Коледа.

Представяме ви стадионите, на които ще се играят мачовете от Световното състезание в азиатската страна.

Двубоите от конкуренцията ще се състоят на осем стадиона, които към този момент са готови и подготвени за конфликтите. Те, меко казано, притеглят вниманието.

Седем от оборудванията са чисто нови в пясъците към столицата Доха. Всички, като се изключи един, ще продължат да бъдат употребявани и след Мондиал 2022.

Един от стадионите е планиран като обичайната плетена шапка за Близкия изток, различен е изработен от контейнери за транспорт, а едно място е позорно оприличено на интимните елементи на дамата.

Световното състезание през 2022 година в Катар започва на 21 ноември с дуела на домакините и Нидерландия на стадион " Ал Тумама " в Доха.

Азиатската страна ще подари на Африка част от арените - шест от тях ще бъдат разглобени, едната е напълно построена от контейнери.

Въпреки че са поразителни като дизайн, осемте места – най-малкото на брой след Световното състезание с 16 тима през 1978 година в Аржентина, съставляват логистично облекчение за почитателите, които ще участват на най-дискутираната и спорна конкуренция на планетата в миналото, тази в Катар.

СТАДИОНИТЕ



" Лусаил "

Капацитет: 80 000

Разстояние от центъра на Доха: 16 км

Концепция, проектирана от: Foster + partners

Мачове: 10, в това число и финала

Централният и най-блестящ от всички, който ще бъде хазаин на 10 мача, в това число и финала на 18 декември. Капацитетът му е за 80 000 души. Той се издига в пустинята, а дизайнът му е въодушевен от взаимоотношението на светлината и сянката в комплициран обичаен фенер.

Стадионът ще е хазаин на един от забавните конфликти от груповата фаза, този сред Бразилия и Сърбия.

Мястото е ситуирано в централната част на Лусаил – новопостроен, съвременен мегаполис, планиран особено предвид на потребностите на жителите.

Съоръжението се намира на 16 километра от столицата Доха.

В края на шампионата множеството от стадионите ще бъдат отстранени и дарени на разрастващите се страни. Тъй като новият град Лусаил, издигнат за 33 милиарда английски лири, няма да се нуждае от личен футболен стадион след 2022 година, ориста му е ясна.



" Ал Джануб "

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 23 км

Дизайн, въодушевен от: Dame Zaha Hadid

Мачове: 7

Прекрасен дизайн, въодушевен от починалия британско-иракски проектант Даме Заха Хадид, който умря ненадейно от сърдечен удар през 2016 година, на 65 години. Футуристичният стадион ще бъде хазаин на седем мача до осминафиналите по време на Мондиал 2022.

Дизайнът е въодушевен от платната на обичайни лодки доу – в символ на респект към морското минало на Ал Вакра. Иновативната охладителна система и преносимият покрив са гаранция, че стадионът може да се употребява целогодишно.

" Ал Джануб " беше открит на 16 май 2019 година преди финала за Купата на Амир. Съоръжението беше хазаин на мачове в Западната зона на азиатската Шампионска лига през 2020-та, а също по този начин е място за осъществяване на дуелите от Източната зона. Стадионът също беше определен от Азиатската футболна конфедерация (AFC) за място на финала на Шампионската лига през 2020 година.

Капацитетът на оборудването е 40 000 места и се намира на 23 километра от столицата Доха.

Проектът на Хадид скандализира, защото рисунката, която той предложи първоначално, беше съпоставена от експертите с... интимни елементи на жена. Това предизвика архитектът да изрече: " Наистина е неловко, че измислят нелепости като тази. Какво споделят те? Всичко с дупка е вагина? Това е смешно! "

Това беше първият от стадионите за Световно състезание, приключен през лятото на май 2019 година, до момента в който сходно на стадион " Лусаил ", ще има 20 000 отстранени места след края на конкуренцията.



" Ал Баят "

Капацитет: 60 000

Разстояние от Доха: 43 км

Дизайнер: Dar Al-Handasah

Мачове: 8, в това число и дуела на откриването

Забележителна панорама ще посрещне почитателите. Стадионът е планиран да показва арабското гостолюбие, мястото ще бъде хазаин на осем мача до стадия на полуфиналите на Катар 2022 и е покрито от конструкция, наподобяваща обичайната арабска палатка, известна като " bayt al sha’ar ", с опция модерният покрив да го покрива, защото температурите в азиатската страна могат да доближат 30 градуса даже през ноември.

" Ал Баят ", който е един от по-големите на конкуренцията, е второто място за шампионати в Катар 2022, което реализира петзвезден рейтинг от Глобалната система за оценка на устойчивостта (GSAS). Едноименният парк също е отворен и наличен за обществеността.

Капацитетът на оборудването е 60 000 места и се намира на 43 километра от столицата Доха, най-отдалеченият от столицата.

Феновете, които не желаят да изоставен рамките му, могат да останат в неговия петзвезден хотел и търговски център, които ще бъдат отворени.



" Ахмад Бин Али " (или " Ал Раян " )

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 22 км

Дизайнер: Ramboll

Мачове: 7

Стадионът ще покаже най-хубавото от катарската просвета, ще е хазаин на седем мача до осминафиналите. Външната фасада е формирана от комплицирани модели, представящи Катар - от историята на търговията до разнообразната дива природа.

Пустинните пейзажи на " Ал Раян " са отразени на фасадата – и в зоните за гостолюбие с форма на дюна и сергии за артикули, осеяни към комплекса на стадиона.

Този стадион също претърпя смяна на името, по тази причина в този момент и прочут публично като " Ахмад Бин Али ".

Местността е наоколо до пустинята, тъй че зоните за гостолюбие и сергиите за артикули отвън земята ще бъдат завършени по този начин, че да наподобяват пясъчни дюни.

Капацитетът на оборудването е 40 000 места и се намира на 22 километра от столицата Доха.



" Едюкейшън Сити "

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 12 км

Дизайнер: FIA Fenwick Iribarren Architects

Мачове: 8

Той се намира в сърцето на фондация Катар – многолюден център за познания и нововъведения, където тази ултрамодерна сцена ще бъде уместно допълнение и дълготраен знак на резистентност.

Стадионът ще бъде хазаин на осем мача до стадия на четвъртфиналите по време на Мондиал 2022 и в последна сметка ще стане дом на женския народен тим на Катар. Първият дуел, който ще се изиграе там от конкуренцията, е сред Дания и Тунис, като триумфът на европейците е оценен с 1,50.

Стадионът стана първото място за шампионати в Катар 2022, което получи петзвезден рейтинг за резистентност GSAS преди откриването му през юни 2020 година " Едюкейшън Сити " беше хазаин на мачове в западната зона на Шампионската лига през 2020-та, както и от Източната зона.

Сходна ще е ориста на стадион " Едюкейшън Сити ", сходно на тази на " Рас Абу Абуд ". Той ще бъде отчасти раздрънкан, като в допълнение добавените трибуни с съвсем 25 хиляди места, отиват за Африка и ще са основата на нов стадион в някоя страна там.

Стадионът приема формата на елмаз и ще бе наименуван " Диамантът в пустинята ", защото е планиран да свети денем и да свети през нощта.

Освен това той беше хазаин на финала на Световното клубно състезание по футбол през 2021 година сред Байерн Мюнхен и Тигрес.

Капацитетът на оборудването е 40 000 места и се намира на 12 километра от столицата Доха.



" Ал Тумама "

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 13 км

Дизайнер: Arab Engineering Bureau

Мачове: 8

Дизайнът на стадиона е въодушевен от " гахфията " - обичайната тъкана шапка, носена от епохи от мъжете в арабския свят. Това е първото място на Световното състезание в Катар, проектирано от катарски проектант – Ибрахим Ал Джайда.

По време на Мондиала стадионът ще бъде хазаин на осем мача до стадия на четвъртфиналите.

Капацитетът на " Ал Тумама " също ще бъде понижен на половина след Световното състезание, като част от местата ще бъдат дарени на разрастващите се страни. На мястото ще бъдат отворени и джамия и хотел.

Капацитетът на оборудването е 40 000 места и се намира на 13 километра от столицата Доха.



" Рас Абу Абуд " (или " Стадион 974 " )

Капацитет: 40 000

Разстояние от Доха: 10 км

Дизайнер: FIA Fenwick Iribarren Architects

Мачове: 7

Стадионът е с потенциал 40 000 места. Той се намира от другата страна на залива от известния бряг на Корниш в Доха. Първият разглобяем стадион, издигнат от стомана и контейнери за превозване, който ще би трябвало да изчезне в границите на три месеца. Това е единственият стадион, който ще бъде без климатик.

Проектиран от Fenwick Iribarren Architects, този стадион е с аспект към зашеметяващия контур на Доха - Корниш и Уест Бей. Съоръжението ще бъде хазаин на седем мача до осминафиналите по време на Катар 2022.

Стадионът е издигнат с потребление на 974 модулни контейнера. Целта е да се употребяват допустимо минимум материали и по този метод да се понижат отпадъците и излъчванията. Намира на 10 километра от столицата Доха.

Първият дуел, който ще се изиграе на него от конкуренцията, ще бъде на 22 ноември сред Мексико и Полша от група " С ".

Култовото оборудване е известно повече с името " Стадион 974 ", което е построено съвсем напълно от тъкмо толкоз пристанищни контейнера за превозване с кораби на артикули, отива напълно за африканска страна. Вероятно ще е Нигерия, само че няма удостоверение.

Арената ще е изцяло разглобена и пратена на Черния континент, където ще бъде издигната още веднъж благодарение на същите екипи от инженери, управлявали нейното изграждане в Катар.

И това ще е новият народен стадион на страна, която няма запас и до момента не е съумяла да го построи.

Съоръжението ще бъде преместено на 5000 км, с цел да бъде потвърдено чудото на технологиите. А пък Катар по този метод ще се опита да покаже до какви небеса е достигнало тяхното инженерство и по какъв начин изборът на ФИФА да им даде Мондиал, е верен във всяко едно отношение.

Но ще бъде добре и за Катар - първата в света изцяло разглобена сцена ще бъде демонтирана и на територията ще бъде оборудвана красива крайбрежна зона.

Контейнерите ще бъдат предоставени и на Тунис, където още веднъж ще бъдат съединени на чисто нов стадион. Градът на Сфакс се нуждае повече от него, защото локалният клуб Сфаксиен употребява много остаряло оборудване.



" Халифа Интернешанъл "

Капацитет: 45 416

Разстояние от Доха: 8 благи

Мачове: 8, в това число и дребния край за 3-4 място

Стадионът е издигнат през 1976 година На 19 май 2017 година " Халифа Интернешанъл " стана първият за Световното състезание през 2022 година, който бе отворен, когато беше хазаин на финала за Купата на Емира пред повече от 40 000 почитатели.

Разположен в зоната Аспайър академи, историческото място преди този момент е било хазаин на Азиатските игри и на финали на Азиатската купа. По време на Катар 2022 стадионът ще бъде хазаин на осем мача до дребния край за третото място.

Последните събития, които се организираха на " Халифа Интернешанъл ", включваха Световното състезание по лека атлетика на IAAF през 2019 година, 24-ата купа на Арабския залив и Световното клубно състезание през 2019-та.

Стадионът беше хазаин на мачове в Западната и Източната зони на азиатската Шампионска лига.

На него Англия игра с Бразилия другарска среща през 2009 година, а Ливърпул завоюва Световното клубно състезание на ФИФА на това място 10 години по-късно.

Капацитетът на оборудването е 40 000 места и се намира на 13 километра от столицата Доха.

Рекламното лице на конкуренцията на планетата - Дейвид Бекъм

Парите, изхарчени за игрища и инфраструктура, са невероятни, като съгласно икономисти доближиха над 140 милиарда паунда. Седем от осемте стадиона са на прекомерно близко разстояние, можете да стигнете един до различен за към 50 минути.

Седем от осемте стадиона за Световното състезание могат да се похвалят с климатик на всяка седалка.

Дарение за Африка

Катар е взел революционно решение за това по какъв начин да се действа с част от стадионите, които през ноември и декември ще са център на спортния свят - арените на Мондиал 2022.

Някои от тях бяха издигнати в последното десетилетие, особено за форума. Други съществуваха, само че бяха пригодени, осъвременени и с добавени цели етажи и спомагателни места, с цел да влязат в условията на ФИФА.

Най-големи възможностите да завоюва конкуренцията и то за шести път, са за Бразилия - 5,50, като отборът на " селесао " е следван незабавно от селекцията на Англия - 6,50. Световният първенец Франция, който ще би трябвало да брани короната си в Катар, и да я завоюва още веднъж, е оценен с коефициент 7,00.

Държавата-домакин осъзнава, че такава инфраструктура въобще не е нужна за нейните футболни действителности след Мондиала. И с цел да няма " бели слонове " - изцяло неизползваеми, супер скъпи и празни игрища, те ще отидат като подаяние за Африка.

Шест от стадионите ще бъдат или отчасти, или напълно " дефрагментирани ", както е терминът, употребен от катарските уредници.

Планът бе показан в елементи пред делегатите на конгреса на ФИФА в, когато бе и жребият за Световното състезание.

Суперзвездата Дейвид Бекъм ще е магнитът за почитателите и играта. Бившият национал на Англия стана лице на Световното състезание по футбол, което ще се състои тази година в Катар.

Шейховете направиха по този начин, че Бекъм, който е и притежател на американския Интер Маями, с изключение на да е лице на Мондиал 2022, през идващите 10 години ще бъде международен дипломат на катарския спорт. За услугите си той ще получава по 15 млн. паунда годишно или общо 150 млн. паунда, равняващи се на 210 млн. $.

Някои от почитателите на Бекъм даже споделиха, че това е един доста добър маркетингов ход от страна на домакините. Тъй като един от най-хубавите реализатори на статични положения в последните две декади в международния футбол, е разпознаваемо лице, което ще притегли доста почитатели, които да посетят мачовете в азиатската страна.

" Катарската просвета е страхотна, хората там са толкоз благи към мен ", призна Дейвид Бекъм.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР