Останалата извън парламента опозиция предупреди за готвена манипулация, след като

...
Останалата извън парламента опозиция предупреди за готвена манипулация, след като
Коментари Харесай

В Сърбия над 200 хил. души ще трябва да гласуват отново заради нередности

Останалата отвън Народното събрание съпротива предизвести за готвена операция, откакто сръбската изборна комисия разгласи, че парламентарните избори ще се повторят в 234 (от към 8000) секции.

Няма дефинитивни резултати от вота, който опозиционният алианс Съюз за Сърбия бойкотира и съгласно който в Народното събрание ще има голямо болшинство на Сръбската прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич и съвсем всички останали места за досегашния му съдружен сътрудник, социалистите на Ивица Дачич.

Тези резултати трябваше да са оповестени до четвъртък вечерта, само че поради проблеми в редица секции това не се случи. Вотът, поради ковид и частично поради протеста, се състоя по рекордно ниска интензивност. Според изборната комисия тя към 50%, само че съгласно неправителствената организация CESID, която следи вота, е била едвам 47.7 на 100.

Съюзът за Сърбия, чиято цел е да делегитимира потъпкващото съгласно нея демократични свободи ръководство на Вучич, като остави Народното събрание единствено с една или с няколко проправителствени партии, предизвести, че не всички нередности на вота са били регистрирани.

Според нея решението изборно да има нов избор в избран брой секции може да цели да се " вкарат няколко партии поддръжници на режима ". Съюзът даде прмер с няколко популистки партии като Движението за обновяване на Кралство Сърбия и крайнодясната коалиция " Метла " (и двете бяха малко под 3-процентовия предел на изборите) и прикани гласоподавателите да бойкотират.

CRTA, организация, наблюдаваща изборите от години, съобщи, че е имало нередности допълнително изборни секции - до 10% от всички или два пъти повече от изборите за парламент през 2016 година и тези за президент през 2017-а.

След вота в неделя Вучич сподели, ча с близо 2 млн. гласоподаватели СНС е отбелязала невиждана в сръбската история победа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР