Основно предизвикателство за здравето на гражданите и приоритет за бъдещи

...
Основно предизвикателство за здравето на гражданите и приоритет за бъдещи
Коментари Харесай

Хроничните незаразни болести са основен проблем за здравето на българските граждани


Основно предизвикателство за здравето на жителите и приоритет за бъдещи дейни интервенции са хроничните незаразни заболявания, които са съществени аргументи за гибел и понижена продуктивност. Това е един от изводите в утвърждения от държавното управление годишен отчет за положението на здравето на жителите.

Посочва се, че максимален отрицателен дял имат заболяванията на органите на кръвообръщението, в това число мозъчно-съдовата болест и злокачествените болести. Те образуват и най-големия дял от така наречен предотвратима смъртност, която годишно лишава живота на над 20 000 души у нас.

В отчета се отбелязва, че използването на целенасочени политики във връзка с тези съществени групи болести може да докара до обилни усъвършенствания на самостоятелното и публичното здраве, още повече, че тяхна съществена характерност е директната им обязаност и повлияност от факторите на външната среда и метода на живот.

Докладът проучва здравното положение на жителите през 2016 година, осъществените действия и разходваните средства за осъществяване на главните цели и задания в региона на опазването на здравето. Направен е разбор на главните индикатори за здравното положение на популацията и факторите, произлизащи от демографското положение, социално-икономическите условия, околната и трудова среда, както и метода на живот. Документът преглежда осъществяването на Националната здравна тактика 2020 за 2016 година Подробно е показано въвеждането на Национална здравна карта със наложителен темперамент и обвързвания с нея механизъм за селективен асортимент от страна на НЗОК на лечебни заведения, с които общественият фонд подписва контракти. Анализирано е преструктурирането на главния пакет здравни действия, заплащан от бюджета на НЗОК, с разширението на дейностите в региона на промоцията и профилактиката на болесттите, извеждане на болнични действия за осъществяване в амбулаторни условия, основаване на условия за развиване на действия по дълготрайно лекуване и въвеждане на условия за обезпечаване на сложна диагностика, лекуване, рехабилитация и наблюдаване на избрани категории болести. Разгледани са още регламентирането на интегрираните здравно-социални услуги за деца и възрастни, които да се реализират от лечебни заведения, както и измененията в регулацията на лекарствения бранш, които доведоха до усъвършенствано ценообразуване, договаряне на отстъпки и въвеждане на оценка на здравните технологии.

Според отчета, данните за здравното положение на популацията като цяло демонстрират трайни усъвършенствания, свързани с понижаване на смъртността и заболеваемостта, изключително в младите възрастови групи. Макар че страната ни към момента изостава в относителен проект по доста от средноевропейските индикатори, се откриват обективно регистрирани трендове за динамичното усъвършенстване на индикаторите. Прави се извод, че резултатите от дейностите по Националната здравна тактика 2020 през първата година от нейното деяние са позитивни, а поставените цели и дефинираните цели и политики подхождат на разпознатите провокации пред здравето на жителите./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР