Основният проблем, с който се сблъсква социалният министър Бисер Петков

...
Основният проблем, с който се сблъсква социалният министър Бисер Петков
Коментари Харесай

Търсят увеличение на заплатите в социалната сфера

Основният проблем, с който се сблъсква общественият министър Бисер Петков в центровете за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания в страната, е текучеството, главната причина за което е ниското възнаграждение. Това разгласи самият той на посещаване в Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . По думите му ще се търси решение за увеличение на заплащането и стандартите в тези центрове.

" Предложението за нарастване на заплатите зависи от опциите на страната и държавния бюджет. Ясно е, че то би трябвало да е съобразено най-малко с темпа на повишаване на минималната работна заплата ", разяснява министърът на труда и обществената политика.

Петков обясни, че услугите, които са държавно делегирани действия, се финансират на база единни разходни стандарти, които се дефинират с разпореждане на Министерски съвет. На база на тези стандарти за тази година са планувани 230 млн. лв., които се насочват към общините посредством прехвърляния. А общините оферират обществени услуги. Социалното министерство желае сензитивно увеличение на тези разходни стандарти. Завишаване от порядъка на 25-30%, изключително за услугите, които са 24 часова грижа. Хората би трябвало да бъдат мотивирани да работят в тези услуги, тъй като проблем в част от услугите е, че не може да се обезпечи нужният добре дипломиран личен състав.

Иначе в посетения от него Дневен център за пълнолетни лица с увреждания - КСУ " Свети Георги " в Пловдив министър Петков откри, че изискванията са отлични.

" Видях ремонтирана база, отговаряща на всички условия. Това е едно неповторимо място, сплотяващо 8 услуги, а предстоят и нови. Място, което дава един интегритет. Този модел би трябвало да се популяризира в цялата страна ", сподели още общественият министър в КСУ " Свети Георги ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР