Основният доставчик на оръжия за Полша през 2023 г. са

...
Основният доставчик на оръжия за Полша през 2023 г. са
Коментари Харесай

Полша съобщи кой е основният й доставчик на оръжие за 2023-а и какво въоръжение е закупила

Основният снабдител на оръжия за Полша през 2023 година са Съединените щати, заяви полският президент Анджей Дуда пред телевизия Fox News.Части от изявлението бяха оповестени от президентската канцелария.

" Миналата година похарчихме 4% от нашия БВП (БВП) за защита. Това включва големи покупки на оръжия. На първо място, ние ги вършим покупките от Съединените щати ", показва Дуда.

" Близкият съюз сред Полша и Съединените щати, като най-силните трансатлантически връзки, според мен съставлява интереса на Полша и общоевропейския, само че също по този начин и интереса на Съединените щати ", прибавя полският президент.

По думите на Дуда, " историческият опит на Полша ни учи, че колкото по-тесни са връзките сред Европа и Съединените щати, толкоз по-сигурна е Европа и толкоз по-голям е шансът да се освободим от съветско въздействие ".

Припомняме, че рекомендацията за страните от НАТО е, средствата за защита да бъдат най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт на съответната страна.

През 2023 година Съединените щати, по-конкретно, са доставили на Варшава партида HIMARS, десетки танкове Abrams и бронирани машини Oshkosh.

Освен това, възнамерява се скоро да бъдат доставени от Съединени американски щати в Полша близо 100 броя хеликоптери Apache, снабдени с управляеми противотанкови ракети и системи за ръководство на дронове, както и съществени детайли от интегрираната система за противоракетна защита IAMD, и други типове оръжия.
 Полша ускорено влага във въоръжаване, ето в кои посоки
Полша ускорено влага във въоръжаване, ето в кои посоки

Страната има най-големият в Европа цех за тротил
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР