Основните теми в изминалия месец на предизборни дебати бяха растящата

...
Основните теми в изминалия месец на предизборни дебати бяха растящата
Коментари Харесай

Спортът отсъства от предизборния дебат

Основните тематики в миналия месец на предизборни диспути бяха растящата инфлация, войната в Украйна и нейното отражение върху България, казусът с газовите доставките към страната. Макар и да е разбираемо, че при съществуването на няколко съществени рецесии, спортът и младежките действия не са на фокус, въпреки всичко прави усещане, че на процедура те изцяло отсъстваха от дебата.

В общественото пространство тематиката за спорта през последния месец участва само посредством войната на думи сред служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева и нейния предходник Радостин Василев, който в този момент е част от листите на Политическа партия. Двамата са в развой на непрекъснати нападки в медиите и обществените мрежи, като Лечева на няколко пъти упрекна Василев в съмнителни практики и подписване на контракти, в това число погрешно изхарчени средства за близо 5 млн. лева по Младежките стратегии и закупуването на програмен продукт на стойност 1,7 млн. в последния му ден на поста .
В общественото пространство спортът участва само при войната на думи сред Лечева и Василев.
От своя страна Василев декларира, че Лечева „ реанимира свързани с ГЕРБ и далаверите им хора и структури ” и упорства, че офанзивите против него са резултат от борбата му против мафията в спорта. В разногласието се включи и заставалият два пъти отпред на ММС Красен Кралев от ГЕРБ, който уточни погрешно разходване на средства при ръководството на Василев и съобщи: „ Тези измами са направени единствено за 7 месеца. Представете си, какво ще стане, в случай че тази тайфа крадци ръководи 4 години! “.

В същото време Василев и Кралев са измежду дребното кандидат-депутати, които приказват и по тематиката за спорта по време на срещите си с гласоподаватели. За страдание, младежките политики също не са измежду обичаните тематики на политиците, като по-активна по тази тематика е Илина Мутафчиева от Демократична България, която посочи, че би трябвало да бъде приоритет по какъв начин младите оползотворяват свободното си време. " Младите не гласоподават, тъй като не чуват неща, в които могат да се припознаят “, сподели тя.

Освен тези остри нападки с предизборна цел и доста малко други изключения, спор за спорта няма. Това не е и изненадващо предвид на мястото и вниманието, което е отделено за бранш „ Спорт “ в предизборните стратегии на партиите.

Повечето от тях обрисуват общи цели без конкретика, най-много ангажиране на повече българи да се занимават със спорт и нарастване на финансирането на Министерство на младежта и спорта. Има обаче известни разлики в концепциите на другите партии, изключително в частта с финансирането, където от ГЕРБ, Политическа партия и Българска социалистическа партия не оферират съответни ограничения, от „ Демократична България “ оферират финансиране посредством европейски средства и Фонд „ Обществено здраве “, от Има Такъв Народ упорстват за отчисления от акцизите на тютюневи произведения и алкохол, а от „ Възраждане “ желаят присъединяване на бизнеса в професионалния спорт, като в същото време акцентират, че „ през времето на социализма елитният спорт бе една от рекламните витрини на строя. Държавата имаше доста подредена и добре финансирана система за развиване на „ високото спортно майсторство ”.

Две от партиите, които имат късмет да бъдат част от идващия парламент – Движение за права и свободи и Български напредък – не отделят нито дума за спорта и младежките действия в предизборните си стратегии. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР