Основните симптоми на коронавируса са повишена температура, суха кашлица, болки

...
Основните симптоми на коронавируса са повишена температура, суха кашлица, болки
Коментари Харесай

Шефът на Инфекциозната клиника във ВМА: Сухата кашлица при коронавирус продължава 10-14 дни

Основните признаци на ковид са нараснала температура, суха кашлица, болки и раздразнение в гърлото, задръстване на носа и хрема, главоболие, зной, болки в гърба и кръста, загуба на усет и подушване, диария. Това обясниха специалистите, част от Медицинския експертен съвет /МЕС/ към Министерския съвет за битка с ковид.

„ По отношение на температурата няма бурно, остро покачване за часове, както при грипа. Тя се покачва постепенно и при пациентите има дълъг фибрилен интервал. Сухата кашлица продължава 10-14 дни. Болките в гърлото, както и запушването на носа и хремата бързо се преодоляват. При огромен % от заболелите има главоболие. То се дължи на интоксикацията от вируса и на хипертонични прояви “, изясни началникът на Катедра „ Инфекциозни заболявания ” във ВМА доцент доктор Георги Попов.

„ Близо половината пациенти оповестяват за зной, който разказват като непоносима тежест в гърдите. 5% от инфектираните изпитват болки в гърба и кръста, 3% имат загуба на подушване и усет и още толкоз – диария. Един болен имаше обривен синдром ”, добави доцент доктор Попов. Той акцентира, че към този момент у нас няма наблюдения преболедувалите и възстановили се да развиват някакви затруднения, откакто изхвърлят вируса.

Началникът на Катедра „ Инфекциозни заболявания ” във ВМА доцент доктор Георги Попов изясни по какъв начин протича ковид при пациентите, за които той и екипът му се грижат.

„ Оценяваме положението на тежките случаи ежеминутно. При нас е най-възрастната жена с COVID-19 - на 86 години, и ние успяхме да избегнем интубацията. Тя към този момент е добре и евентуално идната седмица ще я изпишем ”, сподели доцент доктор Попов.

14 от пациентите с ковид, лекувани във ВМА, към този момент са оздравели и са изписани. При четирима от тях се следило съществуване на вирус в носоглътката извънредно дълго време. Това ги правело рискови за близките и по тази причина били сложени под строга карантина. По отношение на хората с ковид, които са с по-леки признаци и се лекуват вкъщи, медикът изясни, че персонално той, както и психолог поддържат с тях ежедневна връзка по телефона. При утежняване на положението на болния, неотложно се изпраща екип, който да оцени положението му.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР