Основните изводи след изборите за български евродепутати са свързани с

...
Основните изводи след изборите за български евродепутати са свързани с
Коментари Харесай

Хората не искаха резки движения на изборите, смята Първан Симеонов

Основните заключения след изборите за български евродепутати са свързани с нежеланието на хората за внезапни придвижвания, а въпреки това се търсят нови варианти, а те липсват и поради това изборната интензивност бе по-ниска.

Тези заключения заключи Първан Симеонов от социологическа организация " Галъп " в " Неделя 150 " в ефира на БНР.
Според него интензивността е по-висока, когато има нови партии и обединения в политиката. Той даде образец с Николай Бареков и Христо Ковачки, които съумяха да " оберат избор " на предишни избори като нови претенденти.

Симеонов уточни като причина за относително ниската интензивност и " грозната " предизборна акция, както и обичайно по-ниската интензивност в България на европейски избори. " Българите привикнаха с трайна политическа предвидимост - не добра, само че позната ", сподели социологът.

Той уточни, че има вътрешни разбърквания в партиите, които са почнали няколко месеца преди изборите. " Борисов взе контрола върху ГЕРБ след свадите с жилищата. Виждат се към този момент лагерите, които ще спорят един ден за наследството на Борисов ", сподели Симеонов.

" Има вътрешно разбъркване и в Движение за права и свободи. Там има някакво мъртво неспокойствие. Опитват се да се наложат в региони, които не са им присъщи и обичайни както и осъзнаване, че придвижването е тръгнало трайно надолу и ще би трябвало да търси нов метод на живот ", проучва социологът.

В Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се изправя против вътрешната съпротива, а партиите ясно схващат сигнала, който хората са дали – " гласуваме за вас без никакво вдъхновение ".

Според Симеонов, Движение за права и свободи ясно схваща, че етническият избор е затворен в граници, въпреки че не е константна големина, както и че придвижването рано или късно ще би трябвало да излезе от този ъгъл. " Доган ще би трябвало да мисли за придвижването след това, когато след него някой ще би трябвало да държи контрола. Движение за права и свободи се пробва да се уголемява към нетрадиционни територии. Те си дават сметка, че апетитите към контрола над този електорат стават по-големи и към тях се насочват и ГЕРБ да вземем за пример, които имат не неприятен % в селата. Това е електорат на Българска социалистическа партия, а в този момент към него се насочиха и ГЕРБ, и Движение за права и свободи ", разяснява Симеонов изборните резултати.

Според него опитът за пречистване в ГЕРБ може да бъде рисков след отстраняването на Цветан Цветанов. " Прочистването на един организъм не постоянно е доста прелестно за наблюдение, а и нормално страда ", уточни социологът.

Според него резултатът на Вътрешна македонска революционна организация не е изненада, а образец за това, че когато двама се карат, третият печели. " Формацията означи исторически триумф. Този резултат може да докара и до прескачане на бариерата и за идващите локални избори ", предвижда Първан Симеонов.

Той дефинира като изненада резултата на " Демократична България ", защото малко преди изборите прогнозите за Веселин Марешки са били по-добри.

" Демократична България " съумя, тъй като бариерата беше по-ниска. Преференциите също натежаха. От там потеглиха разкритията за абсурда с жилищата. Част от триумфа на " Демократична България " се състои в екзитпола. Много е значимо дали хората, които излизат да гласоподават, знаят, че техният любимец има късмет. Заради това доста деликатно би трябвало да се обмисли дали да бъдат съобщавани резултатите за гласуването в деня на изборите, тъй като това явно въздейства ", разяснява Симеонов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (614)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР