Основните хранителни продукти като сирене, кашкавал, месо и месни произведения,

...
Основните хранителни продукти като сирене, кашкавал, месо и месни произведения,
Коментари Харесай

Пак рязък скок в цените на храните, задържат се поне до есента

Основните хранителни артикули като сирене, кашкавал, месо и месни творби, само че и плодовете и зеленчуците ще са скъпи най-малко до есента на тази година, предвижда пред  председателят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

На първо място повода за това са скъпите енергоносители. Те се отразяват на производството с няколко месеца забавяне и на процедура скоковете на тока и природния газ през октомври и ноември, когато бяха най-големи, дават отражение изключително върху оранжерийното произвеждане в този момент. Защото не е единствено до самите сметки за отопление на парниците, само че тогава нарастнаха внезапно и торовете.

“Родните производители на оранжерийни краставици и домати са огромни късметлии, тъй като още през октомври, когато видяха накъде вървят нещата с тока и газа, всеобщо се отхвърлиха да сеят продукция и може би сега се радват, че не търпят големи загуби ”, счита Иванов.

Според него сегашните високи цени на тези зеленчуци ще продължат по този начин чак до май, до момента в който други години са почвали да се намаляват още през март и април, когато стартира първият по-голям импорт от южните ни съседи на отгледана навън продукция.

Но и тогава сегашната цена на едро на краставиците от 5 лв. килото ще падне най-вече до 4 лева По-евтини те ще станат чак в разгара на лятото, тъй като макар компликациите производителите ще би трябвало въпреки всичко да отглеждат нещо. Като цяло обаче цените им ще са по-високи от миналогодишните и това се отнася за всички култивиран зеленчуци - домати, патладжани, чушки, тиквички, счита Иванов.

Според него в последните 3-4 дни цените на съществени хранителни артикули още веднъж са тръгнали нагоре. Кравето сирене и кашкавалът към този момент са с към 23% по-скъпи от началото на 2021 година, а кравето масло е с 20% по-скъпо. Това е малко извънредно за този сезон от годината, както през последната Коледа беше извънредно, че нямаше огромни придвижвания на цените.

Обяснението на Иванов е, че производителите на храни са се въздържали известно време да покачват цените, само че явно към този момент не устоят. Според него като цяло ни чака с към 15-20% по-скъпа пролет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР