ОСНОВНИ СЪСТАВКИАгнешкото бутче се нуждае от сол, черен пипер, бяло

...
ОСНОВНИ СЪСТАВКИАгнешкото бутче се нуждае от сол, черен пипер, бяло
Коментари Харесай

Великден с Lupa.bg: Класиката - АГНЕШКО БУТЧЕ

ОСНОВНИ СЪСТАВКИ

Агнешкото бутче се нуждае от сол, черен пипер, бяло вино, горчица и мед за подготовката. Като допълнение в играта влизат целина, пащърнак, моркови, магданоз, праз, лук, както и билки, чесън, чери или от огромните домати за съвършения агнешки сос, за който трябват и агнешки кокали.

И един прелиминарен съвет: Агнешкото бутче се изважда от хладилника няколко часа преди готвенето. Защото студеното месо намалява температурата на мазнината за запържване, което може да докара до загуба на сок от агнешкото.

Приготвяне

Агнешкото бутче се натрива отвред със сол и черен пипер. Фурната се включва да се загрее на 200 градуса.

Загрява се зехтин или олио в огромен тиган. Агнешкото бутче се запържва от всички страни до златисто. Слага се във фурната без тава - напряко върху скарата на междинна позиция. А на дъното на фурната се поставя тава с към 800 мл вода. Това ще оказва помощ сосът от печенето да капе във водата и да не изгори. А резултатът на парата прави месото изключително сочно.

Смесват се вино, горчица и мед. 10 мин. след началото на печенето на бутчето се намазва щедро с маринатата. Повтаря се 3-4 пъти по време на печенето. Като бутчето се обръща няколко пъти.

Изпеченото бутче се изважда от фурната и се оставя да отпочине преди рязането. Месото се нарязва на филийки леко диагонално от кокала към върха.

 

ЕКСТРА: Агнешкият сос

Няма по какъв начин сосът от печенето да не влезе в приложимост, само че с рационализиране. За задачата целина, моркови, пащърнак, праз, лук се нарязват на едро. Разполовяват се чери доматчета. Натрошават се на едро агнешки кокали.

Загрява се зехтин или олио в огромна тенджера и се запържват костите до златисто кафяво.

Добавят се зеленчуците без доматите и се запържва още малко. Деглазира се с бяло вино мощно да заври. Сипва се сосът от печенето и се долива вода да покрие леко всичко.

Прибавят се билки – да вземем за пример мащерка, магданоз, мента или джоджен, счукан чесън, чери доматите, люто чушле и къкри на спокоен огън до сваряване на всичко. Прецежда се и бульонът и се поставя да ври до момента в който остане на половина. Сгъстява се с малко нишесте, разтворено в студена вода като се разбърква на котлона. Подправя се със сол и черен пипер.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР