Основни съставки за поддържане на здрав вид на кожата, са

...
Основни съставки за поддържане на здрав вид на кожата, са
Коментари Харесай

Аминокиселини – деление и функции. Какви аминокиселини можете да намерите в козметиката?

Основни съставки за поддържане на здрав тип на кожата, са нашумелите аминокиселини. Благодарение на неповторимите си свойства за грижа, те са обичани от промишлеността за хубост. В публикацията преглеждаме типовете и функционалностите на аминокиселините, в това число козметичните.

Аминокиселините са естествени химични съединения. Те служат като градивни детайли за протеини като колаген, които оказват помощ да се придаде на кожата еластична и гладка текстура. Важно е, че аминокиселините са един от детайлите, които построяват NMF, т.е. натурален овлажняващ фактор, който е от решаващо значение за контролиране на водния баланс на кожата.

Човешкото тяло може да създава към половината от 20-те вероятни аминокиселини. Останалите, наричани есенциални аминокиселини, би трябвало да се набират посредством храната. Действието на обособените аминокиселини е малко по-различно, само че най-важните изгоди от потреблението на аминокиселини в грижата за кожата могат да бъдат разграничени. Първо, обаче, няколко думи за встъпление и разделянето на аминокиселините заради техните функционалности за тялото.

Аминокиселини – разделяне и функционалности в организма

Има доста аминокиселини. Делят се на белтъчни аминокиселини (има 20 и са част от протеините) и небелтъчни аминокиселини (над 300 са и нямат градивни функции). Най-важни са протеиновите аминокиселини, защото те вземат участие в доста процеси, в това число поддържането на хомеостазата, т.е. непрекъснат надзор върху съществени витални параметри като телесна температура, размер на телесните течности и кръвно налягане.

Тъй като приказваме за протеинови аминокиселини, поражда въпросът протеин ли са аминокиселините? Аминокиселините са химични съединения, които се комбинират между тях, с цел да образуват протеини. Ако тази верига липсва, те остават свободни аминокиселини.

Сега да се върнем на протеиновите аминокиселини, които са значими за здравето. Те могат да бъдат разграничени на два типа, а точно есенциални и неесенциални аминокиселини.

Есенциални аминокиселини

В литературата те се назовават ​​незаменими аминокиселини. Незаменимите аминокиселини (EAA – Essential amino acids ) не се създават от тялото, тъй че би трябвало да се набират с храната. Те се намират основно в артикули, съдържащи скотски протеини, като морски блага, говеждо, птиче месо, млечни артикули и яйца. Ще ги намерите и в зеленчуците, най-вече киноа и соеви артикули.

Осем аминокиселини се смятат за съществени за здравето:

  • Изолевцин – участва основно в мускулната тъкан, подкрепя мускулния метаболизъм; също по този начин подкрепя регенерацията на тялото, да вземем за пример след тежки физически натоварвания.
  • Левцин – понижава равнището на кортизол (хормон на стреса), форсира построяването на мускулна маса, контролира равнищата на кръвната захар и форсира заздравяването на рани.
  • Лизин – взе участие в процесите, свързани с възобновяване на тъканите и метаболизма на мазнините, подкрепя синтеза на карнитин, който укрепва сърдечно-съдовата система, има антивирусни функционалности.
  • Метионин – контролира производството на растежен хормон, оказва помощ за облекчение на ревматични болки и попречва развиването на инфектиране в региона на ставите.
  • Фенилаланин – разрешава производството на такива хормони като допамин и норадреналин, което оказва помощ при лекуването на депресия; облекчава болката, подкрепя концентрацията.
  • Треонин – въздейства върху действието на доста системи, в това число имунната, нервната и храносмилателната системи; дава отговор за вярната хидратация на кожата.
  • Триптофан – е предходник на серотонина, въздейства върху вярното действие на нервната система, възстановяване на настроението, резистентност на стрес и контролиране на циркадния цикъл.
  • Валин – оказва помощ за стимулиране на мускулната регенерация, също по този начин има антикатаболни свойства (инхибира процесите на разграждане на протеина за създаване на мускули), оказва помощ за понижаване на непотребните телесни мазнини.

Нека прибавим, че разделянето на аминокиселините включва и условно екзогенни аминокиселини, т.е. тези, които могат да бъдат синтезирани с присъединяване на екзогенни прекурсори. Това са: аргинин, цистеин, глутамин, глицин, пролин, тирозин.

В някои източници има още една аминокиселина, хистидин, която е условно екзогенна аминокиселина, включена в групата на незаменимите аминокиселини Тя подтиква вярното действие на човешката имунна система и усъвършенства работата на храносмилателната система.

Ендогенни аминокиселини

Те се създават от тялото. Затова няма потребност от банкет на хранителни добавки на ендогенни аминокиселини (DAA – Dispensable amino acid ). Някои от тези аминокиселини се създават единствено когато сме заболели или под стрес.

Най-важните ендогенни аминокиселини:

  • Аланин – усъвършенства издръжливостта и мускулната мощ, също по този начин усъвършенства работоспособността; нужни за поддържане на непрекъснато равнище на кръвната захар.
  • Аспарагин – подкрепя паметта и концентрацията, подкрепя образователния процес; оказва помощ за облекчение на умственото и физическото безсилие.
  • Глицин – подкрепя работата на храносмилателната система, контролира възприятието на глад; подкрепя лекуването на артрит и диабет.
  • Глутамин – подкрепя работата на червата и прочистването на организма (отстранява ненужните метаболитни продукти); нужни за производството на глутатион и ДНК.
  • Аспарагинова киселина – подтиква невроните и способства за по-добра умствена активност и централизация.
  • Глутаминова киселина – обезпечава вярното действие на мозъка, тъй като е значим трансмитер в централната нервна система; също по този начин подкрепя храносмилането и понижава умората.
  • Серин – повлиява психическата непоклатимост, усъвършенства паметта и когнитивните способности; поддържа имунната система.
  • Пролин – построява колаген, укрепва костите, кожата и ставите; покачва еластичността на артериалните стени и форсира заздравяването на рани.

Както в тази ситуация с екзогенните аминокиселини, тук също се разграничават релативно несъществени аминокиселини, като цистеин и тирозин. Въпреки че човешкото тяло може да ги синтезира, то се нуждае от други екзогенни аминокиселини, с цел да го направи. Например, цистеинът се създава от метионин, а тирозинът – от фенилаланин.

Нека прибавим, че всички протеини от фамилията на колагена са построени единствено от ендогенни аминокиселини. Много проучвания са потвърдили, че прибавянето на колаген може да има позитивен резултат върху забавянето на хронологичното стареене на кожата.

Как работят върху кожата?

Както споменахме при започване на публикацията, аминокиселините оказват помощ за контролиране на водния баланс на кожата. Това спомага за поддържане на вярното pH и предотвратява несъразмерната загуба на вода от епидермиса.

Освен това укрепват естествената защитна преграда на кожата, предпазвайки я от нездравословното влияние на външните фактори. Не единствено това, някои аминокиселини задействат производството на колаген, като по този метод спомагат за по-еластична и стегната кожа.

Действие на аминокиселините върху кожата:

  • срещу бръчки
  • омекотяване
  • срещу стареене
  • разтегливост
  • ускорение на регенерацията
  • подсилване

Аминокиселините в грижата за кожата не са просто въздържан детайл, а в действителност дейни съставки с потвърден биологичен резултат. Те работят на няколко равнища. Като значим съставен елемент на NMF, те имат голямо въздействие върху хидратацията, само че също по този начин са мощни регулатори на функционалностите на кожата. Те управляват осмотичното налягане на кожата, като по този метод контролират разпределението на водата в дермата.

Аминокиселините имат способността да задържат вода, което въздейства върху омекотяването и еластичността на епидермиса. Комплексът от аминокиселини може да попълни недостига на вода в кожата, да я озари и даже да я стегне.

Многопосочното деяние на аминокиселините ги прави много постоянно срещана съставна част в козметиката, предопределена за грижа за всички възрасти. Струва си обаче да се знае, че резултатът на аминокиселините може да варира според от типа.

Например глицинът има антиоксидантно деяние, а аргининът – противовъзпалително.

Най-популярните аминокиселини в козметиката

Аминокиселините са градивните детайли на пептидите и протеините и всяка от тях има характерна функционалност в грижата за кожата и косата. Ще ги намерите в съвсем всяка козметика, от шампоани, гелове за лице, лосиони за тяло, до кремове за лице. Те обаче се разграничават по употребяваната съставна част.

Проучванията демонстрират, че без значение дали аминокиселините се създават вътрешно или се ползват локално, те оказват помощ за поддържане на хидратацията, еластичността и цялостния здрав тип на кожата.

Най-популярните козметични аминокиселини:

  • Аргинин – противовъзпалително, антиоксидантно, в допълнение подтиква растежа на кожните кафези.
  • Цистеин – предотвратява косопада и отслабването на косъма.
  • Глицин – подкрепя регенерацията на кожата.
  • Хистидин – има протективен резултат и понижава отрицателните резултати от слънчевата радиация.
  • Пироглутаминова киселина (иначе PCA или пидолова киселина) – мощно овлажнява, свързва и задържа водата в епидермиса.
  • Лизин – подхранва и ускорява действието на антиоксидантите.
  • Пролин – главният конструктивен съставен елемент на колагена, употребен в козметиката срещу стареене.
  • Серин – запечатва, укрепва и контролира хидролипидната преграда.
  • Треонин – взе участие в производството както на колаген, по този начин и на еластин, като по този метод усъвършенства стегнатостта на кожата.

Нека прибавим, че най-силните антиоксиданти са левцин, глицин и аланин. Ако, въпреки това, търсите мощни аминокиселини, които подтикват синтеза на колаген, т.е. тези, които ще оказват помощ за стегнатостта на кожата, тогава глицинът, аланинът и пролинът са водачите тук.

Ако търсите аминокиселини за грижа за кожата, изберете тези, които работят най-добре локално, т.е. аргинин, лизин, хистидин, глицин и левцин. Ако не знаете коя аминокиселина ще бъде най-подходяща за вашата грижа, консултирайте се с кожен лекар.

Аминокиселините работят дружно с други потребни съставки, които също основават NMF, като глицериди, серамиди, хиалуронова киселина и пептиди. Ето за какво в магазините ще намерите козметика с комплекс от аминокиселини и други съставки, което подсигурява още по-добър резултат на грижа. Те работят изключително добре в композиция с пептиди.

Аминокиселините – обобщение

Съвременната козметология се концентрира върху съставки, които работят в доста направления, а точно да оказват помощ за възобновяване и поддържане на естествения баланс в кожата.

Основата тук е навлажняване и отбрана от външни фактори, противовъзпалителен резултат и попречване на процесите на стареене на кожата. Акцентът е подложен освен върху повърхностната грижа, само че и върху „ подхранването на кожата “ с субстанции с биологичен резултат, присъстващи в кожата, което е да добавя дефицитите и да подтиква възстановителните процеси. Аминокиселините са такива субстанции.

Аминокиселините работят на няколко равнища и са мощни регулатори на функционалността на кожата. Ето за какво те са повсеместни в новаторските козметични формули. Тук изключително известни са аминокиселинните комплекси, имитиращи NMF, което покачва успеваемостта на козметиката и дава обещаващи резултати. Това се дължи на взаимоотношението на аминокиселините както на повърхността, по този начин и вътре в кожата.

Локалните аминокиселини оказват помощ за възстановяване на външния тип на всички видове кожа и са подобаващи за хора от всички възрасти, изключително в случай че желаете да намалите признаците на стареене.

Какви резултати обезпечава грижата с аминокиселини? Те имат овлажняващо, антиоксидантно, регенериращо и противовъзпалително деяние, покачват устойчивостта на кожата и задействат производството на колаген. Поради тази причина си коства да се запознаете с козметиката, съдържаща аминокиселини или субстанции, богати на такива, като слузта от охлюв, която е постоянно срещана съставна част в доста козметика срещу стареене.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР