Основни резултати от проучването за наличие на двоен стандарт“ при

...
Основни резултати от проучването за наличие на двоен стандарт“ при
Коментари Харесай

Какво откри министерството на земеделието за двойния стандарт при храните

Основни резултати от изследването за съществуване на „ двоен стандарт “ при предлаганите на българския и европейския пазар храни разпространиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

По-рано през днешния ден министър Румен Порожанов даде като образец за двойния стандарт в храните, че 35% по-висока е цената на детско пюре от зеленчуци, пиле и ориз у нас спрямо това, закупено от Германия, освен това в случай че се абстрахираме от Данък добавена стойност, тъй като там е 7%. Всъщност по този начин крайната цена е с 40% по-висока. Детските храни са една от 11-те групи храни, които са изследвани.

Вижте останалите в доклада на МЗХГ:

В рамките на изследването са взети общо 106 проби, обхващащи 53 храни и питиета от една и съща комерсиална марка, предлагани от една страна в комерсиална верига в България, а от друга – в същата или сходна верига магазини в определени държави-членки на Европейски Съюз (Германия, Австрия, Италия и Чехия).

Изследването обгръща:

Сравнение на етикети и на външни белези;

Сравнителни изпитвания в лаборатория – по органолептични и физикохимични индикатори и наличие на характерни съставки;

Сравнение на цените.

Сравнение на етикети и лабораторни проучвания

Проведеното изследване демонстрира, че е налице разминаване в състава и качеството на някои артикули, предлагани на българския и европейския пазар.

ЕТИКЕТИ

Сравнението на етикетите сочи, че при 40 продукта (75,5% от обхванатите продукти) информацията на етикетите е идентична, а при 13 продукта (24,5%) са налице разлики в показаната информация във връзка с състав и/или хранителна стойност.

Различията в етикетите се отнасят за: мляко за дребни деца, моцарела, безалкохолни питиета, сладкарски, тестени и шоколадови артикули и зеленчуков бульон.

ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Органолептични индикатори (сензорен анализ) – от изследвани 28 продукта, при 5 продукта (17,9%) са налице разлики – моцарела, безалкохолни и шоколад

Физикохимични изпитвания – от изследвани 22 продукта, единствено при 1 артикул (4,5%) е намерено разграничение – мляко за дребни деца;

Анализ на наличието на разнообразни характерни съставки:

- какао в шоколадови храни – от изследвани 2 продукта, при 1 артикул (50%) е намерено различие;

- немлечни мазнини – проучен е един артикул, като не е установено отклоняване.

КОНСТАТИРАНИ ПО-СЪЩЕСТВЕНИ РАЗЛИЧИЯ (чрез разбор на етикетите и извършените изпитвания)

Мляко за дребни деца - по-високо наличие на растителни мазнини (вкл. палмово масло) в българския аналог за сметка на по-малко наличие на мляко на прахуляк. Продуктът от България не съдържа млечна суроватка на прахуляк и е с по-ниско наличие на микроелементи и витамини. Въпреки че българският аналог може да се дефинира като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия.

Сирене моцарела – разлика в цвета и усета на продуктите, съществуване на шупли в разрезната повърхнина и наслойка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско чисто количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура.

Бързо замразени багети – по-малко салам и твърдо сирене в продукта на българския пазар, за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база.

Млечен шоколад – по-ниска масленост и по-ниско наличие на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка е открито по-малко наличие на лешници в продукта на българския пазар.

Безалкохолни питиета – разлики в състава, степента на газираност, усета и енергийната стойност.

При безалкохолна напитка с усет на портокал от една и съща марка, българският аналог е с малко по-ниско плодово наличие спрямо продукта от Австрия и съдържа глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. Тъй като продуктът е необятно публикуван в цяла Европа е направено в допълнение съпоставяне на етикетите с още пет други държави-членки на Европейски Съюз (Италия, Испания, Белгия, Германия и Унгария), съгласно което плодовото наличие варира от 5% в Българи и Унгария до 12% в Италия. В Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания – фруктозо-глюкозен сироп.

Сравнение на цените

Данните сочат, че при 31 продукта (58% от обхванатите продукти) цените в България са с сред 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-членка на Европейски Съюз

Като цяло цените на шоколад, бисквитени произведения и безалкохолни питиета в България са значително под тези в останалите държави-членки на Европейски Съюз, обхванати от изследването.

22 продукта (42% от обхванатите продукти) се оферират по-скъпо в България (от 1% за сирене „ Бри “ в Чехия до 166% за една марка паста в Италия) в сравнение с в другата държава-членка на Европейски Съюз, като усещане прави:

Италия - фрапантна разлика при една марка макаронени произведения, чиито цени в България са към 2,5 пъти над тези на италианските аналози;

Германия - доста по-високи цени на българския пазар за плодов сок, чай и месни продукти;

За останалите артикули разликите не са толкоз основни – в множеството случаи разликата не надвишава 20% по-скъп артикул в България.

По страни:

сравнението с Австрия сочи преобладаващо по-ниски цени на българския пазар (само за 2 - мляко за деца и един тип пудинг, от 10 продукта цените на австрийския пазар са малко над тези в България)

При останалите 3 страни не може да се открои ясна наклонност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР