Основната цел на това, което правя е да имаме прокуратура,

...
Основната цел на това, което правя е да имаме прокуратура,
Коментари Харесай

Надежда Йорданова разкри дали ВСС ще освободи предсрочно главния прокурор

Основната цел на това, което върша е да имаме прокуратура, която проверява обективно и всестранно всеки сигнал. Повечето папки със сигнали в този момент се държат на трупчета и се прикриват, когато е комфортно. Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на правораздаването.

Колегите от ГЕРБ вършат всичко допустимо, с цел да не се проверява техният водач, само че аз чакам профилираната прокуратура да си свърши работата, безапелационна е тя.

По думите ѝ от ден на ден се вижда, че би трябвало промяна, тъй като прокуратурата става част от политическата игра, вместо да си прави работата.

Нямам илюзии и очавания, че този Висш съдебен съвет ще вземе решение да освободи този основен прокурор. Голяма част от членовете му дължат кариерата си на Иван Гешев. Но този спор е значим, с цел да види обществеността къде са проблемите, съобщи Йорданова.

Що се отнася до случая " Жоси ", тя съобщи, че не всички обстоятелства и условия са се случили преди мандата на основния прокурор. " Тук ме тревожи това, че се употребяват всички начини, с цел да не се проверява проблема. Прокуратурата не е разследвала към проблема поредност от нарушавания от данъчен темперамент и други ", обясня Йорданова.

Ако Висш съдебен съвет застане зад Гешев, тя съобщи, че всеки спор е значим, но  хората започнаха да си дават сметка какъв брой е значим този проблем. " Трябва да се сътвори ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор. Една от най-важните задания е да се избере нов Висш съдебен съвет през есента, които да има високи морални и етични качества, да има гръбнак, да вижда и да отстранява недъзите в правосъдната система. Имам вярата, че това ще се случи ", безапелационна е.

Йорданова съобщи, че тяхната задача в обединението не е лека, тъй като имат сътрудници и ръководят от рецесия в рецесия.

Попитана за ареста на Бойко Борисов, тя отговори, че министърът на правораздаването няма пълномощия по подготвянето на интервенции на Министерство на вътрешните работи. Що се отнася до дейностите и позицията на ЕНП, то ГЕРБ е част от фамилията им. " Къде беше енергичната отбрана на правата от страна на ЕНП, когато ГЕРБ биеха зад колоните протестиращи ", запита още тя.

Българската прокуратура и европейската прокуратура имат ясно дефинирани пълномощия. Трябва у нас да има ефикасни присъди при злоупотреби с евросредства, разяснява министърът на правораздаването.

Всяко едно решение, което се взема от държавното управление, предстои на спор. Дори и да има неточности то те могат да се поправят, съобщи правосъдният министър. 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР