Основната цел на арттерапиите е да се даде емоционален отговор

...
Основната цел на арттерапиите е да се даде емоционален отговор
Коментари Харесай

Любими филми и книги гонят стреса

Основната цел на арттерапиите е да се даде прочувствен отговор на напрежението, да се идентифицираме с героите на книга или филм и да намерим бърз излаз от сложна обстановка, поучават психолози.

„ Тъгата е значима и нужна страст: тя ви разрешава да спрете, да се замислите дали се движите в вярната посока ", споделя арттерапевтът, учебен психолог, експерт по развиване на прочувствената просветеност Марина Зинченко. „ Но в случай че този интервал се е проточил, а хроничният стрес се е трансформирал в незаинтересованост и е довел до „ прегаряне ”, гледането на обичания ви филм или прочитането на обичана книга могат да бъдат ефикасен мотиватор, с цел да възстановите душевните си сили.

През последните 30 години специалистите интензивно предлагат арттерапия - лекуване посредством изкуство, изключително посредством кино. За лечебни цели те оферират да гледате избрани филми и да се свържете прочувствено с героите. Това преосмисляне на историята оказва помощ на фена да се оправи със личните си проблеми, да откри излаз от сложни обстановки или да разбере какво му липсва.

Това не е просто прелестно занятие: човек се " реалокира " в фиктивен свят, като краткотрайно оставя умората или нерешените проблеми в действителността.

" Сцените, държанието на героите провокират прочувствена реакция у фена, като по този метод свързват несъзнателното разбиране на картини и звуци с рационалното схващане на сюжета и проекцията върху себе си ", изяснява Зинченко. „ Гледането на комедии и мелодрами с благополучен край поражда позитивни усеща. Забавните събития задействат огледалните неврони и ни карат да се усмихваме ".

" Филмите или телевизионните сериали могат да оказват помощ при стрес ", склонен е психотерапевтът Евгений Фомин. „ Като предписание избираме съгласно усета си - по-често мелодрама, фантастика, анимационни филми. Зрителите над 40 години избират филми, които са гледали в детството си, тъй като те нормално са положителни и хуманни ”.

Психолозите прибавят, че историите, които утвърждават живота ни успокояват и помиряват с действителността. Такива сюжети има и в " Амели " за мечтателката Одри Тауту, която се пробва да направи всички към себе си по-щастливи. Или " Полунощ в Париж " за сантиментален публицист, който търси ентусиазъм в предишното в компанията на Салвадор Дали, Ърнест Хемингуей, Фицджералд и Пабло Пикасо.

Заслужава си да видите и именитата сантиментална комедия " Закуска в Тифани " с Одри Хепбърн за хедонистката Холи или " Открадната хубост " за американка, която след персонална покруса отпътува за Италия и се пробва освен да се наслаждения на живота, само че и да разгадае неразбираем запис в дневника на майка си.

Според Евгений Фомин филмите и книгите, които демонстрират, че всеки може да промени съществуването си, са изключително лековити. Като да вземем за пример героя на " Невероятният живот на Уолтър Мити " - свенлив служител се насочва на вълнуващо странствуване по света, за което мечтае от детството си.

" Филми като този успокояват и дават чувство за колебливост на действието - т.е., че човек може да промени всичко. Това е вдъхновяващо и мотивиращо ", споделя терапевтът.

" Трябва да избирате въз основа на полезностите и потребностите си ", поучава специалистът по прочувствена просветеност и спешен психолог Юрий Рибяков, визирайки избора на вечерно четиво.

Според него филмите, телевизионните сериали или книгите могат да се трансфорат в подсистема на лечението или в част от цялостна тактика за отбягване на напрежението. Например психологът ви споделя по какъв начин да се държите, дава ви " домашна работа " по време на консултациите - сортира фотоси и ви моли да обърнете внимание на страстите си, до момента в който ги гледате.

„ Ако човек е обезпокоителен, тактиката " Ще виждам филм на ужасите - ще се успокоя " е неуместна. Не си коства да се гледат филми с катаклизми, оръжия и военни конфликти ”, споделя Рибяков.

" Даваме опция на мозъка да осмисли видяното на екрана през нощта, вместо да почива. Сега е по-добре да се избира по-неутрално наличие - истории, свързани с сантиментални линии, семейство, деца ", счита специалистът.

Ако не желаете да бъдете претрупани, е добре да се запознаете със сюжета, да изгледате филмов откъс и да прочетете отзивите авансово.

" Принципът на грижата за себе си е едно от главните неща, които би трябвало да вършиме, когато се измъквате от напрежението посредством кино или литература ", акцентира Зинченко.

" В положение на меланхолия се нуждаем от бърза и ефикасна помощ, а тук " хапчето за положително въодушевление " може да бъде примерно обичан филм ", споделя специалистът.

Може да е оптимистичният " Винаги казвай да! " с Джим Кери - за това по какъв начин светът ще се промени, в случай че гледаш на всичко като на опция, а не като на затруднение. Или класическия " Яж, моли се и бит " с превъзходната Джулия Робъртс за преоткриването на себе си и новите шансове, които срещаме по пътя си./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР