Основната отговорност за е на водача на автобуса, който е

...
Основната отговорност за е на водача на автобуса, който е
Коментари Харесай

Няма да има обвинения за катастрофата с македонския рейс на АМ Струма, шофьорът бил виновен

Основната отговорност за е на лидера на рейса, който е позволил най-малко две нарушения – за скорост и надзор на МПС. Това оповестиха ръководителят на следствието Мариан Маринов и проф. Станимир Карапетков, който е част от техническата група, извършваща експертизата.

Инцидентът стана на 23 ноември предходната година и след него починаха 45 души, най-вече жители на Северна Македония. Автобусът се възпламени след удар в мантинелата и макар че проверяващите са открили, че те не са от „ първостепенно значение “ за злополуката.

" Не са налице предпоставки за привличане към наказателна отговорност на разположение, което да е в причинна връзка с този резултат. Основната отговорност е на лидера на рейса, има най-малко две нарушавания – за скорост и надзор на МПС. Еднозначно доказахме, че скоростта му е била към 108 км/ч, оптималната позволена там е 90 км/ч. Дъждът е бил лек, настилката - мокра. Имаме забележки за пътната инфраструктура, само че тя няма първостепенно отношение “, обявиха проверяващите пред Нова ТВ.

„ Автобусът се спуска към 800 м при надолнище към 5 %. Имаме три ленти - две дейни и една спешна. Малко преди завоя лентата прекъсва с остров, по-късно стартира лента за отбивка. Основната догадка, която се изказваше, е, че лидерът се е объркал и е влезнал в най-дясната лента. Установихме, че изходното придвижване на рейса е откъм най-дясната дейна лента, лидерът завива кормилото внезапно надясно, а след това в противоположната посока. Той пресича лентата, удря се в мантинелата, тя прониква на към 8 метра във вътрешността в рейса, лидерът автоматизирано със забелязването на мантинелата натиска спирачки и стартира прекъсване “, означиха Маринов и Карапетков.

„ След мантинелата стартират спирачните следи, те са към 103 метра “, регистрираха още те.

Автобусът се е запалил след първичния удар в мантинелата. Тя е с накрайник с тип на рибена опашка, който се е огънал и е влезнал в резервоара. Налягането се е повишило, а температурата от над 350 градуса е довела до високоенергийни искри.

Не е било допустимо вратите на рейса да се отворят спешно. Водачът в края на прекъсването е напуснал мястото си и е бил открит на пътеката сред първия ред седалки.

„ Около средата бяха открити множеството хора, както и при една от вратите. Една от мантинелите е блокирала изхода, хората са били обречени “, установяваха проверяващите.

„ Има неповторимо съвпадане на събития за бързо разпространяване на пожара, той е траел 2-8 минути “, споделиха те и прибавиха, че не е имало туби с бензин, както се спекулираше първоначално.

„ Експертизата е подготвена, следствието е завършило на този стадий по събиране на главните доказателства. Оттук нататък има различен стадий от следствието – диалози с потърпевшите в Северна Македония “, оповестиха проверяващите.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР