Основната опозиционна лява партия в Словакия на бившия премиер Роберт

...
Основната опозиционна лява партия в Словакия на бившия премиер Роберт
Коментари Харесай

Проруски ориентираният бивш премиер Фицо спечели изборите в Словакия

Основната опозиционна лява партия в Словакия на някогашния министър председател Роберт Фицо завоюва парламентарните избори в страната след сериозна акция, фокусирана върху преустановяване на военната помощ за Украйна.

При 99% преброени резултати партията на Фицо " Смер – Социална народна власт " води с 23.34%.

Либералната " Прогресивна Словакия " следва с 16.95%, а партията " Глас – Социална народна власт " е на трето място с 15.00 %. Бившият сътрудник на Фицо и водач на лявата партия " Глас " Петер Пелегрини остави отворени опциите си за бъдещи обединения.

Фицо организира акция, в която демонстрираше намерено несъгласието си с консенсусната позиция на Европейския съюз във връзка с поддръжката за Украйна и говореше за стопляне на връзките с Русия.

Партиите на Фицо и Пелегрини могат вероятно да се коалират с националистическата Словашка национална партия (СНС), която се чака да завоюва 10 места, и по този начин дружно да съберат парламентарно болшинство със 79 депутати. В предишното Фицо към този момент два пъти е съставял държавно управление със СНС, която също се опълчва на военната помощ за Украйна.

Рано тази заран водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изпрати поздравления към Роберт Фицо, като го назова „ другар и съидейник от доста години “.

В профила си във Фейсбук, Нинова написа:

„ Когато двамата се срещнахме преди 6 години, си подадохме ръка за битка против мигрантската политика на Европейски Съюз и против пълзящото налагане на трети пол отвън мъж и жена. Тогава ни нарочиха за черните овце в нашето европейско семейство ПЕС. Но това не ни спря. Макар и късно, въпреки и мъчно, нашите възгледи стартират да побеждават. Словакия прогледна и се изправи против неолиберализма. Дано и България скоро “.

В края на поста си Нинова добави обичаните си лозунги: „ Не на войната в Украйна. Не на квоти за мигранти. Не на джендър идеологията и Истанбулската спогодба. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР