Основната част от парите за строежа на магистрала Хемус са

...
Основната част от парите за строежа на магистрала Хемус са
Коментари Харесай

Част от парите за АМ Хемус платени авансово, но без разрешителни за строеж

Основната част от парите за градежа на автомагистрала " Хемус " са платени предплатено на компании, като за част от лотовете няма позволение за градеж, а по други не е осъществена никаква активност. Това заяви пред медиите шефът на Главна дирекция " Националната полиция " Станислав Станев по отношение на продължаващото следствие за придвижването на средствата, отпуснати за градежа на автомагистралата. 

" За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лева, като на компанията „ Автомагистрали Хемус АД “ за доставка на материали и наем за машинизация е заплатено предплатено 72 670 000 лева На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лева На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лева За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на контракта е 1 милиарда и 150 млн. лева Тази сума е без Данък добавена стойност ", добави Станев.  Част от тях също са преведени предплатено на компании. 

ГДБОП е проследила парите по лот 5. " Парите са отишли във компания по инхаус процедура ", разясни шефът на ГДБОП Калин Стоянов. Междувременно в дирекцията постъпила информация, че се приготвя заличаване на документи. Затова незабавно на 17 адреса в София, Видин, Монтана и Благоевград почнали обиски и изземвания. Задържани са били 14 индивида, а всички материали към този момент са докладвани на прокуратурата. 

" Парите минавали през буферни компании, след това отивали в други дружества(кухи фирми) на слабоимотни жители. Въпросните сдружения били регистрирани ден по-рано с капитал от два лв.. Лицата, на чиито имена са регистрирани тези компании били извиквани, подписвали документи, пълномощни и получавали по няколко стотин лв.. Така по сметките на кухи компании са преведени 60 милиона. Парите били изтеглени още в деня на тяхното постъпване на транзакции по към 1 милион. Пренасяли ги в чували и сакове. Министерство на вътрешните работи към този момент знае кои са лицата, които са взели парите в сакове ", изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Във фирмите-фантоми са назначавани фиктивно чиновници. Няколко дни след постъпването на парите, въпросните чиновници били преназначавани в друга куха компания. Част от тези хора през това време са били в чужбина и въобще не знаели, че данните им са употребявани. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР