Основната битка в изборите на новия парламент на 14 ноември

...
Основната битка в изборите на новия парламент на 14 ноември
Коментари Харесай

"Галъп": Голямата битка е за второто място между БСП и ПП

Основната борба в изборите на новия парламент на 14 ноември ще бъде за второто място сред Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ". Румен Радев резервира късмет за победа на първия тур от вота за президент, въпреки че това наподобява по-трудно спрямо интервала преди няколко седмици и остава по-малко евентуалният вид.

Това са част от изводите от социологическо изследване на „ Галъп интернешънъл болкан “. Изследването е национално и представително, извършено е по сред 1 и 9 ноември измежду 1006 пълнолетни българи, по метода лице в лице. Направено по.

Резултатите демонстрират, че ГЕРБ биха получили 23.5% от вота. „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия са с равни шансове - надлежно с 15.5% и 15.2%. Битката сред тях е от решаващо значение, защото спечелилият второто място ще получи основния за сформиране на постоянно държавно управление втори мандат. На процедура изравнени са „ ИТН “ (11.4%) и ДПС (11.3%). „ Демократична България “ остава на шесто място с 9.6% от гласовете. „ Възраждане “ е изборът на 3.5% от възнамеряващите да гласоподават, а 3.4% биха предпочели ИБГНИ.

Дистанциите са дребни и структурата на вота ще зависи от интензивността и степените на готовност на другите електорати. По традиция към 15 до 20 % от вота се взема решение в последните няколко дни и в самия избирателен ден. Затова и данните от проучвания, като това, са моментни фотоси преди финалната права, а не прогнози за избирателен резултат, акцентират внимателно от социологическата организация.

До секциите заявяват, че ще отидат 58.4 % от интервюираните. Възможна е необятна разновидност на изборната интензивност - от една страна, коронавирус и машинният избор възпират някои гласоподаватели, само че изборите 2 в 1 предизвикват други да отидат.

Преезидентският избор

Стремящият се към втори мандат Румен Радев продължава да води изрично с 48.6%. Евентуална победа още от първи тур ще зависи от качествата му да засилва избор във финалните дни, настояват социолозите. Почти двойно по-ниска (25.3%) е поддръжката за Анастас Герджиков, зад който стои ГЕРБ. Той ще бъде и съперникът на Радев, в случай че се стигне до втори тур. Трети с 9.1% е партийният лидер на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. С 5.2% от гласовете разполага ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов - само че това е резултат преди да бъде регистриран конфликтът му с подкрепящата го " Демократична България ". 3 на 100 събира лидерът на " Възраждане "  Костадин Костадинов, а 1.5 на сто - претендентът на ВМРО Милен Михов. Поп фолк певицата Луна Йорданова получава 1.1% поддръжка.

58.2 на 100 декларират, че ще гласоподават за президент и вицепрезидент.

 

АЛТЕРНАТИВНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА " АЛФА РИСЪРЧ "

Три дни преди парламентарните избори обединението ГЕРБ-СДС води пред останалите кандидати за новия парламент с 24.1%, следвани от " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев с 16.5%, а Българска социалистическа партия получава 16 % поддръжка. На четвърта позиция е " Демократична България " с 10.2%, следвана от " ИТН ", която взима 9.9%. Малко след партията на Трифонов с 9.8% е Движение за права и свободи, което е и на последно място в класирането за бъдещия парламент. Това сочи, извършено в интервала 7 – 9 ноември 2021 година и осъществено със лични средства. Проучването е извършено измежду 1017 пълнолетни жители от цялата страна.

" ГЕРБ-СДС резервират лидерското си място с поддръжка от  24.1% от твърдо решилите да гласоподават като усилват дистанцията пред директните си съперници. Бившите ръководещи съумяват да възвърнат част от отдръпналите се от тях през юли гласоподаватели в столицата и огромните градове. Преднината им се добавя и от динамичния продан на симпатизанти сред протестните обединения, който не разрешава на нито една от тях да се открои като решителен притежател на смяната ", разясняват от Алфа Рисърч данните.

Според тях най-оспорвана остава втората позиция. " В директна конкуренция за нея и с изменчив триумф в интервала на акцията са " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия. Седмица преди вота поддръжката за групировката към някогашните служебни министри Петков и Василев е във високо плато от 16.5% и надвива леко над тази за социалистите (16.0%). Изходът от тази борба ще се реши освен от опцията на двете партии да активизират симпатизантите си, само че и от ситуативни фактори. Влошаване на Ковид обстановката и машинното гласоподаване крият опасности за Българска социалистическа партия, само че не са съществено предизвикателство за последователите на " Продължаваме промяната ", показват анализаторите. " Неясният идеологически профил, въпросът с двойното поданство на К. Петков и по-слабата готовност могат да имат отрицателен резултат върху " Продължаваме промяната ", настояват още те.

" Демократична България ", " ИТН " и Движение за права и свободи са другите три партии със несъмнено наличие в идващото Народно Събрание. Техните резултати са мощно сближени и е допустимо разбъркване на позиции посред им в оставащите дни, разясняват от Алфа Рисърч.

Според тях оповестяването на плана " Продължаваме промяната “ е нанесъл електорални вреди на всички протестни партии. " След първичния отлив на симпатизанти, " Демократична България " съумява да възвърне част от тази загуба и на финала на акцията заема 4-то място с 10.2% от твърдо решилите да гласоподават ", се споделя още в разбора.

Победителят от изборите през юли " ИТН " търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и завършва актуалната акция с 9.9% поддръжка, сочи сондажа.

" Движение за права и свободи, макар активната  акция и кандидатурата на водача си за президент, не реализира нормалното високо ниво на готовност на гласоподавателите си (към момента тя е към 65 на 100 при всекидневно ниво над 85 на 100 в предходни избори). Това носи 9.8% за придвижването, което не му разрешава да усъвършенства значително позициите си от юлския избор ", показват от социологическата организация.

Според нея " две други обединения са покрай 4%-та преграда и резервират късмет за наличие в Народното събрание. „ Възраждане “ с 3.8% отчасти консолидира фрагментиралия се при последните два избора коренен националистически избор. Обменът на симпатизанти сред протестните партии визира и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “. Коалицията към М. Манолова, която също търпи загуби от „ Продължаваме промяната “, усилва леко поддръжката си и с  3.6% също остава покрай изборния предел "

" Последните дни преди вота ще бъдат интервал на борба за перифериите, която мъчно може да промени цялостната картина, само че ще е решаваща за второто място и за прекосяване на бариерата.  При следената динамичност се очертава  още веднъж фрагментиран парламент и мъчно съставяне на болшинство ", установяват социолозите.

Президентският избор

" Относително по-ясна е обстановката към президентските избори. Борещият се за втори мандат Румен Радев е с максимален задатък (46.4%), само че и с повече компликации спрямо месец по-рано. От една страна, предизвикателство пред него е охладеният възторг към този избор, който мъчно ще надскочи нужната интензивност от 50% за привършване на изборите в един тур. От друга страна, възходящото в последните седмици отчаяние от дейностите на служебното държавно управление (особено по здравната рецесия, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му. Най-силни поддръжници на Радев са последователите на Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “. Сред по-широката външна страна, която ще е доста значима за втория тур обаче е налице известно пропукване ", показват от Алфа Рисърч.

Според нея вторият тур ще е между  Радев и проф. Анастас Герджиков. " Професорът влиза в последната седмица от акцията с поддръжка от 28.3%, която идва главно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни специалности и университетски кръгове ", показва организацията.

Активност

Няколко дни преди гласуването " 2 в 1 " подготвеност за присъединяване във вота декларират 47% - 48% от хората с право на глас в страната, други към 1/4 се двоумят дали да отидат до урните. Взаимното въздействие и припокриване сред президентската и парламентарна акции в композиция със съпътстващите я кавги, здравната и социално-икономическа рецесии връщат интереса на гласоподавателите към борбата за парламент. В началото на акцията, както всекидневно, мажоритарният президентски избор фокусираше по-силно внимание от партийната конкуренция. Три седмици по-късно обаче решилите да поддържат партийна листа надвишават с към 2 пункта участниците в президентските избори, споделят от Алфа Рисърч.

 

-----

Настоящото проучване е извършено в интервала 7 – 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1017 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР