Основен замърсител е битовото отоплениеБългария е на първо място в

...
Основен замърсител е битовото отоплениеБългария е на първо място в
Коментари Харесай

Мръсният въздух разболява най-много в България

Основен замърсител е битовото отопление


България е преди всичко в Европейски Съюз по броя на хората, чието положително здраве понижава поради замърсяването на въздуха. Това са изводите от специфичен отчет на Европейската счете палата. Одитът демонстрира, че в целия Европейски Съюз поради заболявания, провокирани от замърсен въздух, прибързано умират близо 400 000 души.

За правенето на документа палатата е направила разбор на данни от Европейската комисия, Световната здравна организация и други А на място е осъществила инспекция на ограниченията за прочистването на въздуха в София, Брюксел, Краков, Милано, Острава и Щутгарт.

Данните сочат, че българската столица няма планове за намаляването на замърсителите от битовото отопление, което е главния източник на фини прахови частици (ФПЧ). Именно те оказват най-негативно въздействие върху въздуха.

Пред “Труд ” заместник-кметът на София с сектор екология Йоана Христова изясни, че локалната администрация от години осъществя ограничения в сферата, които към този момент дават резултат.

“През 2017 година беше призната новата обновена стратегия на Столична община с небосвод до 2020-а. Тя съдържа над 100 ограничения, които поетапно се извършват. В това число подмяната на отоплителните съоръжения на семействата, планувана по Оперативна стратегия “Околна среда ” (ОПОС). 111 млн. лева са планувани за България по ОПОС. Въведохме и система за прогнозиране на замърсяването с ФПЧ. Чрез нея можем да подхващаме непопулярни ограничения, като затваряне на цели карета (за коли – б.а.) ”, изясни Христова.

Тя уточни, че в отчета главните данни за София са от интервала сред 2014 и 2016 година, като и тогава са изпълнявани ограничения за по-чист въздух – да вземем за пример продължаващото уголемение на метрото.

“Към март 2018 година спрямо останалите прегледани в отчета градове, в София наклонността за по-добро качество на въздуха е доста ясно изразена. Вижда се, че минимум превишения с ФПЧ със стойности над 200 са регистрирани точно тук. Това значи, че поради натрупването на другите ограничения, които вкарваме, към този момент има резултат ”, изясни зам.-кметът.

Тя добави, че с изключение на на национални и европейски средства локалната администрация разчита и на интернационалните планове. По подобен план, дружно с Гърция и Кипър, ще бъдат сложени и филтри за комини на семействата, които употребяват твърдо гориво, като дърва и въглища.

В няколко материала по тематиката за мръсния въздух, оповестени в “Труд ”, специалисти бяха безапелационни, че най-евтината, бързо използвана и потвърдено ефикасна за България мярка е точно монтаж на електростатични филтри на комините. Те “улавят ” ФПЧ, отделяни при горенето в печките, като успеваемостта им е близо 90%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР