Основен фокус на дейността ни е повишаване капацитета, готовността и

...
Основен фокус на дейността ни е повишаване капацитета, готовността и
Коментари Харесай

Министър Янев в Брюксел: Основният ни фокус е повишаване капацитета на въоръжените сили

Основен фокус на активността ни е повишение потенциала, готовността и оперативната съгласуемост на българските въоръжени сили в съдействие със съдружниците.

Това сподели на брифинг в Брюксел пред български медии министърът на защитата Стефан Янев.

В белгийската столица министър Янев взе участие в срещата на министрите на защитата на страните-членки на НАТО.

В отговор на въпрос на публицисти той обясни, че решението на НАТО за разполагането на бойни групи на територията на източния фланг в България ще бъде направено с български подразделения под българско командване и с присъединяване на сили от страните-членки на НАТО.

В отговор на огромния публичен интерес за това какво съставлява така наречен бойна група министърът на защитата Стефан Янев обясни: „ Това е събиране на подразделения от Сухопътните войски в една група за взаимна подготовка на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена отвън територията на страната, няма такива задания и тренира единствено по отбранителна тема. Целта е повишение на готовността на всички подразделения, които вземат участие в този вид учения, и повишение на оперативната съгласуемост “. Бойната група ще бъде общо сред 700 и 1000 военнослужещи като броят им ще варира според от детайлите, които се отработват.

Детайлите по сформирането й се прецизират като със съдружниците се комуникира на двустранно равнище и се координират с НАТО. Сроковете, в които ще се сътвори, са от порядъка на два до три месеца до към месец юни.

На базата на съглашението за партньорство със Съединени американски щати идната седмица следва да дойде за ротация на образователен полигон Ново село нов американски контингент от порядъка на до 150 военнослужещи и техника. Тяхното разполагане е за подготовка взаимно с българските въоръжени сили за повишение на готовността, оперативната съгласуемост и потенциала на Българската войска.

„ Капацитетът на Българската войска е подобен, какъвто го е направила българската страна през годините, умишлено, инвестирайки толкоз, колкото е решила. Не желая да наподобява като рецензия или самооценка, само че потенциалът на Българската войска се крепи на едни сърцати мъже и дами в униформа, които знаят защо са там, знаят своята задача, своите отговорности към обществото и вършат нужното. Като политическо управление сега, в който сме установили редица дефицити, търсим способи по какъв начин да ги компенсираме. Системата на защитата е била неглижирана с години, не са създавани сложни и систематични качества “.

Министър Стефан Янев акцентира, че приоритет ще бъде модернизацията на сухопътния детайл и се надява до края на годината да има резултат в тази посока.

На срещата в Брюксел на министрите на защитата всички участници са подчертали, че разчитат на деескалация и сработване на дипломатическите принадлежности за превъзмогване на рецесията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР