Основателят на Tesla Илон Мъск планира да създаде стартъп за

...
Основателят на Tesla Илон Мъск планира да създаде стартъп за
Коментари Харесай

Мъск създава стартъп за изкуствен интелект в конкуренция с OpenAI

Основателят на Tesla Илон Мъск възнамерява да сътвори стартъп за изкуствен интелект, който да се изправи против OpenAI, заяви Financial Times.

Собственикът на SpaceX и Twitter е в развой на съставяне на екип от откриватели и инженери, и води диалози с голям брой вложители, оповестява Financial Times, като се базира на добре осведомени източници.

Съобщава се, че сега Мъск набира и чиновници от други водещи компании за изкуствен интелект, в това число притежаваната от Alphabet DeepMind.

" Това е действително желание и всички са разчувствани от новия план ", написа още Financial Times, цитирайки един от източниците.

Мъск към този момент е обезпечил хиляди чипове, които са неразделна част от построяването на огромен езиков модел или LLM, който да се конкурира с GPT на OpenAI. Самият той удостовери, че е придобил процесорите в изявление за BBC тази седмица.

Според по-ранен отчет на Semafor, преди време Мъс е бил един от главните вложители на OpenAI, като е вложил в плана 1 милиарда $. Оттеглил е своите финансови и оперативни задължения към компанията за изкуствен интелект по същото време, когато OpenAI прибавя бизнес сегмент за облага.

Microsoft влага 1 милиарда $ в OpenAI малко откакто Мъск скъсва връзките си с с групата макар, че поема ангажимент за нова инвестиция в размер на няколко милиарда $.

Мъск обществено сложи под въпрос метода на OpenAI към изкуствения разсъдък.

Той се причисли към отворено писмо, в което прикани за неотложно, шестмесечно прекъсване на всевъзможни проучвания на модели на изкуствен интелект, по-напреднали от GPT-4 на OpenAI. Заяви, че AI е " един от най-големите опасности за бъдещето на цивилизацията ".

Със стартирането на новия план, Мъск може да се трансформира в най-новия състезател в едно все по-пренаселено бизнес пространство. Освен Microsoft и Гугъл, Amazon също разгласи, че навлиза в пространството на генеративния AI.

На този стадий Илон Мъск към момента не е коментирал информацията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР