Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света.

...
Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света.
Коментари Харесай

Amazon стана втората американска компания с пазарна оценка над 1 трлн. долара

Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света.

© Joshua Roberts Още по тематиката
Джеф Безос форсира ракетната си стратегия в Blue Origin

Той усилва служащите в компанията и се пробва да стигне триумфа на Falcon 9 на Илън Мъск
6 авг 2018
Apple стана първата американска компания с пазарна оценка от 1 трлн. $

Акциите на производителя на iPhone надминаха 207 $ в четвъртък
2 авг 2018 Най-голямата компания за онлайн търговия в света - Amazon, стана втората от Съединени американски щати с пазарна оценка от над 1 трлн. $. По време на търговията в Ню Йорк акциите на учредената от Джеф Безос група се покачиха с 1.9% - до 2050.50 $, и за малко капитализацията й надминаха този предел. Така откакто на 2 август това направи Apple, по-късно повече от месец към клуба се причисли и друга софтуерна компания, оповестява Bloomberg.

Това е забележителен триумф за изпълнителния шеф Джеф Безос, който основава Amazon в гаража си през 1994 година като дребна онлайн книжарница. Той съумя да развие търговията на дребно в интернет, като свърза непосредствено търговците с клиентите в мрежата. За малко над 20 години Amazon се трансформира в империя с действия в разнообразни стопански браншове, която осъществя годишни доходи от над 200 милиарда $ (за съпоставяне годишният Брутният вътрешен продукт на България е под 60 милиарда долара) и над 575 хиляди чиновници по света. Тази година създателят и основен изпълнителен шеф Джеф Безос, който е най-богатият човек в света, стана и първият с благосъстояние над 100 милиарда $.

Компанията се разви извънредно бързо през последните няколко години. От 2015 година до момента книжата й нарастнаха повече от три пъти - до 2050.50 $ през днешния ден. Малко по-късно денем котировките се намалиха и към 21.00 часа българско време цената е 2038.67 $.

Двете американски компании не са първите, които минават прага от 1 трлн. $. През 2007 година това е направила китайската PetroChina на борсата в Шанхай. Интересно е да се отблежи също по този начин, че откакто Apple трансферира този предел, книжата на ръководената от Тим Кук са поскъпнала с още 10% и пазарната й оценка е повишена с още 100 милиарда $ единствено за месец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР