Основаната преди 24 години в Пловдив компания стигна до лидер

...
Основаната преди 24 години в Пловдив компания стигна до лидер
Коментари Харесай

Фалитът на Thomas Cook събори "Астрал холидейз"

Основаната преди 24 години в Пловдив компания стигна до водач на пазара, само че топ клиентът й Thomas Cook я изпрати към банкрут

© Капитал Две седмици откакто английският туристически мастодонт Thomas Cook шокира света с банкрут, отраженията върху българската туристическа промишленост стартират да се демонстрират. В понеделник българският сътрудник на групата - " Астрал холидейз ", който е и един от най-големите туроператори в страната, също влиза в процедура по неплатежоспособност.

Това действително е първата директна жертва на Thomas Cook, като " Астрал " движеше програмата като прехвърляния, екскурзии и така нататък на 200 хиляди непознати туристи от банкрутиралия оператор. Отделно още над 50 хотела ще имат неплатени сметки за летния сезон и тяхното финансово здраве е още неразбираемо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За българските клиенти на " Астрал " банкрутът не наподобява рисков - в есения сезон те са малко, а и има застраховка. От компанията споделят, че почивките на 50-те българските клиенти на сдружението, които сега са в чужбина са напълно платени, предплатени са и някои от пътувания на туристи, които следва да заминат. Дружеството, с което " Астрал холидейз " има подписана застраховка, е " Уника ". Проверка на " Капитал " в националния туристически указател демонстрира, че тя е с годност до 14 ноември и е с предел от 700 хиляди лева

Надолу по веригата

В понеделник компанията " Астрал холидейз интернешънъл ", която работеше в две посоки - сътрудник на Thomas Cook за непознатите туристи в България и уредник на почивки на българи в чужбина, разгласи на уеб страницата си, че приключва активност и влиза в процедура по неплатежоспособност след съвсем 24 години на пазара. " Това решение е взето след извънредно доста полемики, старания и опити да се обезпечи финансиране за сдружението ", се споделя в формалната информация.

Управителят и главен акционер в " Астрал холидейз " Христо Гълбачев заяви пред " Капитал ", че аргументите за развоя на събитията са сложни, само че " резултатът на доминото повлия и върху комерсиалната марка и имиджа на " Астрал холидейз ".

В базата на Софийски градски съд не се вижда искане за разкриване на процедура по неплатежоспособност. Документ няма и в Търговския указател.

Колко огромен е бизнесът

Данните в докладите на компанията демонстрират, че нейните доходи понижават през последните години. За 2018 година те са били за 31.2 млн. лева, а чистата печалба- 230 хиляди лева Това е спад по отношение на предходните 2016 и 2017 година, когато " Астрал холидейз " имаше обороти от надлежно 35.4 млн.лв и 36.7 млн. лева и също приключва на облага. Макар да не е ясно какво е съотношението на приходите от разнообразни действия, евентуално голямата част от тях идват от обслужването на непознатите туристи, които идваха през Thomas Cook и дъщерните му сдружения в България откакто през 2013 година " Астрал холидейз " бе определена за главния сътрудник за страната. Отделно от това обаче " Астрал холидейз " бе дейна и в така наречен произлязъл туризъм- организация на почивки на българи в чужбина като тя е измежду дребното компании на пазара, които имат лични чартърни стратегии.

Около 50 българи са в чужбина сега

По данни на Христо Гълбачев сега компанията няма чартърни стратегии в чужбина - те са завършили с края на лятото. Около 50 българи обаче са на отмора отвън страната сега по други стратегии. " Пътуванията на тези клиенти са напълно платени, заради което не съществува заплаха от проблеми с полети или отводи за настаняване в хотели ", споделя Гълбачев. Според информация на компанията има и предплатени почивки за бъдещи пътувания за част от клиентите като самата компания щяла да се свърже с тях. В останалите случаи клиентите би трябвало да се извърнат към застрахователя на туроператора- сдружението " Уника ", с което съгласно националния туристически указател има подписана застраховка " отговорност на туроператора " с предел до 700 хиляди лева и годност до 14 ноември.

*Очаквайте подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР