Основаната от българи компания за цифрови активи Nexo Capital Inc.

...
Основаната от българи компания за цифрови активи Nexo Capital Inc.
Коментари Харесай

Комисията по ценни книжа на САЩ: NEXO прекратява своята дейност и ще напусне САЩ до април 2023

Основаната от българи компания за цифрови активи Nexo Capital Inc. ще заплати 45 млн. $ под формата на наказания на федералните и щатските регулаторни органи на Съединени американски щати по отношение на обвинявания, че е нарушила разпоредбите за скъпи бумаги, предлагайки артикул за криптокредитиране.

Nexo поставя завършек на предлагането на своя нерегистриран кредитен артикул на всички американски вложители, разгласи Гари Генслър, ръководител на SEC.

В четвъртък (местно време) Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC) съобщи, че продуктът Earn Interest Product (EIP) на Nexo е равноценен на скъпа книга, която е трябвало да бъде записана в организацията. Това е последното от поредност каузи, които основният регулатор на WallStreet завежда по отношение на сходни артикули. През февруари 2022 година SEC повдигна първите си обвинявания против дъщерно сдружение на BlockFi Inc за продажба на сходен артикул.
„ Ние не се интересуваме от етикетите, сложени на предложенията, а от техните стопански действителности. И част от тази действителност е, че криптоактивите не са освободени от федералните закони за скъпите бумаги ", споделя в изказване Гурбир Гревал, шеф по правоприлагането на SEC.

Nexo ще заплати 22,5 млн. $ на SEC и 22,5 млн. $ за споразумяване на обвинявания на щатските регулаторни органи, съобщи SEC.

 

Комисията по скъпите бумаги на САЩ нарежда на Nexo да приключи EIP във връзка с всички американски вложители до 1 април 2023 година и по-късно да напусне дефинитивно Съединени американски щати.

Ето акта на Комисията по скъпите бумаги на Съединени американски щати, на база на който се реализира това съглашение с NEXO

12. В нито един миг Nexo или който и да е различен индивид в Nexo Group не е подал декларация за регистрация в Комисията за предложение и продажба на EIP. Нито предлагането и продажбата на EIP дават отговор на изискванията за освобождение от регистрация според Закона за скъпите бумаги. Единствените регистрации които субектите на Nexo Group имат с основаните в Съединени американски щати регулатори, са лицензи за предаване на пари и избрани потребителски или кредиторски лицензи на държавно равнище.

14. На 18 февруари 2022 година, откакто Комисията разгласи такси във връзка с крипто капиталов артикул, сходен на EIP, вижте BlockFi Lending LLC, Exch. Акт отн. № 11029 (14 февруари 2022 г.), Nexo непринудено прекрати предлагането и продажбата на EIP на нови вложители в Съединени американски щати.

След 18 февруари 2022 година съществуващите вложители в Съединени американски щати продължиха да печелят рента (с разнообразни проценти) върху активи, държани в EIP сметки към тази дата, само че активите, добавени след тази дата, няма да печелят рента. В началото на март 2022 година, тъкмо когато Nexo вкара тези ограничавания за вложители от Съединени американски щати, имаше почти 440 000 световни вложители в EIP и 112 000 вложители в Съединени американски щати. Към март 2022 година цената на активите на EIP беше почти 9 милиарда $ в международен мащаб и 2,7 милиарда $ в Съединени американски щати.

15. На 5 декември 2022 година Nexo самодейно разгласи, че приключва EIP в избрани щати и „ прекратява последователно “ всички свои артикули и услуги в Съединените щати, в това число дефинитивно преустановяване на предлагането и продажбата на EIP на вложители от Съединени американски щати и преустановяване на активността EIP за съществуващи вложители в Съединени американски щати, които са траяли да печелят рента върху средствата, държани в EIP преди 18 февруари 2022 година

20. Nexo наруши раздел 5(a) от Закона за скъпите бумаги, който не разрешава, в случай че декларация за регистрация е в действие във връзка с скъпа книга, което и да е лице, директно или непряко, да употребява каквито и да е средства или принадлежности за превоз или връзка в междущатската търговия или на писмата за продажба на такава скъпа книга посредством потреблението или носителя на проспект или по различен начин;или да носите или да извършите по този начин, че да бъдат пренасяни по пощата или в междущатската търговия, с каквито и да е средства или принадлежности за превозване, всяка такава гаранция за продажба или за доставка след продажба.

21. Nexo също по този начин наруши раздел 5(c) от Закона за скъпите бумаги, който не разрешава на всяко лице, директно или индиректно, да употребява каквито и да било средства или принадлежности за превоз или връзка в междущатската търговия или на пощите, с цел да предлага за продажба или да предлага за покупка чрезизползването или носителя на какъвто и да е проспект или по различен метод каквато и да е скъпа книга, в случай че не е подадена регистрационна декларация за такава гаранция.

Сътрудничество на ответника и старания за поправяне

22. Както е обяснено нагоре, на 18 февруари 2022 година, откакто Комисията разгласи такси, включващи сходен крипто капиталов артикул, Nexo непринудено прекрати предлагането на EIP на нови американски вложители и престана да заплаща лихви върху нови средства, добавени към съществуващи EIP сметки на американски вложители. На 5 декември 2022 година Nexo самодейно разгласи, че прекратява EIP в избрани щати и последователно отстранява всички свои артикули и услуги в Съединените щати, в това число дефинитивно преустановяване на предлагането на EIP на всички вложители в Съединени американски щати.

23. Nexo ще приключи EIP във връзка с всички американски вложители до 1 април 2023 година и ще напусне напълно Съединени американски щати малко по-късно.

24. Nexo ще поддържа лихвения %, който е в действие към датата на регистриране на тази поръчка за съществуващи EIP сметки в Съединени американски щати за интервала от време, който Nexo лишава последователно да отстрани всичките си артикули и услуги в Съединените щати страни.

25. При вземането на решение да одобри Офертата, Комисията взе поради неотложно подхванатите коригиращи дейности от Ответника.

A. Съгласно раздел 8A от Закона за скъпите бумаги, ответникът приключва и се отхвърля от осъществяването или причиняването на каквито и да било нарушавания и всевъзможни бъдещи нарушавания на раздели 5(a) и 5(c) от Закона за скъпите бумаги.

B. Ответникът би трябвало да заплати парична глоба в размер на $22 500 000,00 на Комисията по скъпите бумаги и тържищата за прекачване към общия фонд на Министерството на финансите на Съединените щати, предмет на раздел 21F(g)(3) от Закона за обмена.

 

Актът на Комисията по скъпи бумаги на Съединени американски щати за NEXO вижте: 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР