Осигуряването на устойчивост на националната критична инфраструктура е във фокуса

...
Осигуряването на устойчивост на националната критична инфраструктура е във фокуса
Коментари Харесай

Осигуряването на устойчивост на националната инфраструктура е във фокуса на МЕУ

„ Осигуряването на резистентност на националната сериозна инфраструктура е във фокуса на МЕУ, имайки поради, че оправянето с рисковете и сигурността са предпочитани освен за нас, само че и за НАТО и Европейски Съюз. Предизвикателството е да се разработят национални цели за постигането на резистентност в сериозната инфраструктура, само че освен кампанийно, а поредно и дълготрайно. В тази посока Министерството на електронното ръководство интензивно работи по имплементирането на Директивата на МИС 2, която в действителност надгражда МИС 1. “, съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев. Той взе присъединяване във извършената кръгла маса на тематика: „ Предизвикателства, произлизащи от новата Директива (РE-CONS 51/22) по отношение на устойчивостта на сериозните субекти, анулацията на Директива 2008/114/ЕО на Европейски Съюз и Препоръките на Европейски Съюз (15623/22) за съгласуван метод в целия Съюз за подсилване на устойчивостта на сериозната инфраструктура за научно и софтуерно обезпечаване “, проведена от Българската академия на науките.

Министерството на електронното ръководство поддържа концепцията, да бъде основано звено, което да координира дейностите на всички виновни и заинтригувани страни, за по- бързо и дейно приложение на Директивата, добави Мазнев.

С въвеждането на новата Директива, на 14 декември 2022 година, за страните-членки на Европейски Съюз, се цели:

ü от ограничения на отбрана, да се премине към създаване на устойчивост;

ü от отбрана на сериозната инфраструктура, да се премине към създаване на устойчиви субекти, т.е. от резистентност на обособени субекти към резистентност на цялото общество;

ü разширение обсега на субектите.

Особено внимание е отделено на киберсигурността, която e мощно наранена в обхвана на новата Директива.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР