Още вчера пандемията изглеждаше нещо изключително аномално, защото освен чисто

...
Още вчера пандемията изглеждаше нещо изключително аномално, защото освен чисто
Коментари Харесай

На този свят вече няма нищо невъзможно

Още през вчерашния ден пандемията изглеждаше нещо извънредно аномално, тъй като с изключение на чисто медицински последици, по пътя си унищожи доста връзки на глобализацията, изграждани от десетилетия.

Днес времето на КОВИД-19 е по-вероятно да бъде запомнено с комизъм, защото сраженията в центъра на Европа се трансфораха в още по-голямо признание - какво, допустимо ли беше? Да, допустимо е, само че не за всеки, сподели Русия, плюейки на драго сърце по явно упования поток от наказания и кимайки на своя, потопен в забвение, несполучлив опит за договаряния за мир.

Сега се оказа, че точно глобите, които бяха предстоящата последица, продължиха унищожаването на световните вериги, стремейки се да ги умножат по нула. Ще забележим дали ще се получи или не, само че в случай че не се получи, светът несъмнено ще се изправи пред нова световна особеност, която никой не чака. Като цяло можете да кажете всичко обществено, само че очевидният фокус върху изолационизма се вижда с просто око и за всички без изключение: за някой умишлено, за някой неумишлено.

В този смисъл светът, който ще пристигна да размени остарелия, не е напълно нов свят, по-скоро е от поредицата „ всичко ново е добре забравено старо”. И то във всяко отношение, в това число и в политическите структури.

Освен това всичко ще зависи от това до каква степен някой има някакъв различен опит, с цел да се опита да вземе най-хубавото от цялата си история и да сътвори нещо неповторимо.

Ясно е, че мнозина са уплашени, само че ето, че е по този начин - процесът стартира и набира скорост. Ясно е, че самата Русия, пропищяла от глобализма е подготвена да се измъкне от световните пипала и да покаже на света напълно новия/стария път. Ще прибавя единствено едно: „ скъпите сътрудници “ ни приказват непрестанно за „ Съюз на съветските социалистически републики 2.0 “, и то толкоз доста, че не можем да се измъкнем. Но всяко прекопирване на предишното е умишлена подигравка или, в случай че щете, фарс, който няма вероятности. Затова дублирам за стотен път: единствено симбиоза на най-хубавото, както от предишното, по този начин и от сегашното, може да даде резултат. Ето какво е „ всичко ново е добре забравено остаряло “.

Няма различен метод. И Русия е тази, която в този момент умишлено стои отпред на новия свят, до момента в който всички останали я следват. Русия, която в действителност има относително огромен различен опит на система, която изпреварва времето си и от която можете и би трябвало да извлечете доста потребни неща, хармонично съчетаващи се с достиженията на новото време.

Що се отнася до Съединените щати, имаше подобен президент (и може би ще има още веднъж, въпреки че се съмнявам) Доналд Тръмп, който намерено прокламира американския път към изолационизма. Системата естествено го изплю, тъй като той беше провал и нищо повече. Самият път обаче беше определен вярно, тъй като самата Америка явно се превръщаше в една от първите и основни жертви на глобализацията.

И какво виждаме през днешния ден? Байдън в действителност продължава същата линия, единствено че с други средства, а системата, оплодена от дейностите на предшественика му и тайно излъгана от изменничество на Байдън, към този момент отвръща.

Налагайки невиждани наказания на Русия, Съединени американски щати довършват тези световни вериги за доставки, които пандемията нямаше време да унищожи. Зад тях, малко по малко (с някои нюанси) следва Европейският съюз, предизвиквайки същата реакция на западната система в обстановка, в която Русия, заета със специфична интервенция в Украйна, даже не е подхванала никакви ответни ограничения, с изключение на, може би, симетрично затваряне на небето.

Тоест светът явно се преформатира, само че всички, като се изключи Русия, влизат в него със затворени очи, без да схващат къде ще попаднат и какво да вършат след това. Освен това всички истерични спорадични дейности се връщат като бумеранг към основателите на глобите, където понякога, гледайки цените, се повдигат въпроси: но ние ли въведохме наказания против Русия или тя на нас?

Така че няма абсурд в протичащото се: светът, построен върху цялостна причинност и обвързван с логистична мрежа, стартира да се разрушава незабавно щом се раздерат основните влакна, а това са на първо място енергетиката, финансите и цифровите технологии. И в случай че всичко е повече или по-малко ясно с силата и придвижването на финансите, то крехкостта на цифровата инфраструктура надалеч не е явна за всички, въпреки че тук главните изненади занапред предстоят.

Например, имаше слух, че в допълнение към към този момент въведената възбрана за доставка на съвременна микроелектроника, където, както се оказа, в някои софтуерни вериги зависимостта от Русия доближава от 80 до 100% (изненада!), нас се пробват въобще да ни изключат от интернет.

Не съм подготвен да обосновавам нашата готовност/неготовност за такава гневна глоба, само че съм подготвен през устата на американските медии да разисквам обикновената опция на Русия изцяло да изключи цялата световна мрежа, до точката че всички източници на електричество, които само поддържат актуалната цивилизация, ще спрат. Между другото, те ще се спрат за всички, като се изключи самата Русия и редица нейни определени другари (въпреки че второто ще бъде по-трудно за изпълнение).

Всичко наподобява просто, най-малко на хартия: на височина от към 30 км над мечтаната географска точка избухва специфична нуклеарна бомба, която има мощен електромагнитен подтик. Трябва ли да продължим по-нататък? Американците към този момент надушиха, че Русия (и Китай също) към този момент има такива бомби, които не предизвикват друга щета на двуногите. Може и да лъжат, само че такава тематика от дълго време съществува.

Е, по-късно всичко е просто: вземаме карта, гумичка и изтриваме границите на квази-държавите, зародили през последните 30 години. Но главното е да не излизате отвън своите цивилизационни граници, тъй като тяхното съблюдаване е в основата на стабилността на международния ред.

Между другото, това е почти същото сред редовете, които са показани черно на бяло на Запада в предложенията на Русия за гарантиране на взаимна сигурност. Те не се съгласиха и в този момент получиха обещания военно-технически отговор. И това е единствено началото. Или просто биха могли да се съгласят и да живеят щастливо в родната си глобализация, само че въпреки всичко не за дълго.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР