Още в началото на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане

...
Още в началото на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане
Коментари Харесай

Неваксинирани и с ХИВ - до четири пъти по-застрашени от дълъг COVID-19

Още при започване на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане и по-лоша прогноза на COVID-19 при хората, живеещи с ХИВ, заради по-високата периодичност и риск от затруднения на инфекции с други познати респираторни вируси.

Това показва проф. доктор Мария Николова, ръководител на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ и завеждаща Националната референтна лаборатория по имунология и отдел " Имунология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Интервюто ѝ е част от акцията " Плюс мен " на здравното министерство за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19.

Тя отбелязва, че първите данни от Съединени американски щати, Южна Африка и Англия са били спорни и не са посочили значими разлики в тежестта на протичане и потребността от интензивни грижи при ХИВ-позитивни и ХИВ-негативни лица. Новитe систематизирани разбори, които се базират на данни от стотици изследвания и милиони пациенти, обаче

показвали нараснал риск от тежко протичане на инфекцията, COVID-19-свързана хоспитализация и смъртност при хората, живеещи с ХИВ, даже и в условия на следен ХИВ вирусен товар.

Министерство на здравеопазването е създало стратегия за по-ранен скрининг
Д-р Николова се базира на най-новото изследване, по данни от Глобалната анонимна платформа на СЗО, включващо 197 479 пациенти от 38 страни, което е открило, че без значение от лечението хората с ХИВ са с 15% по-голям риск от тежко или сериозно протичане на COVID-19 и 38% по-голяма възможност от летален излаз след хоспитализация. В съпоставяне с общата популация при хората, живеещи с ХИВ, доста по-често има най-малко едно хронично съпътстващо заболяване, което в допълнение усложнява протичането на COVID-19.

Тя показва също, че данните от ново проучване демонстрират, че неимунизирани ХИВ-позитивни лица развиват признаци на „ дълъг “ Коронавирус след прекарана зараза до четири пъти по-често от ХИВ-негативните, които не са имунизирани.

Най-често хората, живеещи с ХИВ, се оплакват от лесна уморяемост (42%), мускулни болки (24%), проблеми с концентрацията (42%), проблеми със зрението (21%) и нарушен сън (34%).

„ Хората с имунен недостиг, без значение от произхода му, са уязвими към всевъзможни инфекции, в това число със SARS-CoV-2. Същевременно пациентите с лекувана HIV зараза дават отговор доста добре на имунизация с записаните ваксини и развиват съответен антитялов и клетъчен отговор. Това трансформира имунизирането им в предпочитана задача. И не на последно място - имунизациите не просто защищават от тежко протичане на инфекцията, само че има данни, че доста понижават деянията на „ дълъг “ Коронавирус “, акцентира проф. Николова.

Тя отбелязва, че при ХИВ зараза са противопоказани само живи ваксини, само че такива няма измежду записаните ваксини против SARS-CoV-2.

Медикът отбелязва, че няма никакви данни за неподходящи взаимоотношения сред имунизациите против COVID-19 и предекспозиционната профилактика (PrEP) или антиретровирусната терапия против ХИВ.

Д-р Николова поучава хората, живеещи с ХИВ, да употребяват летните месеци, с цел да се имунизират, с цел да са спокойни през есенния сезон, когато може да се чака увеличение на честотата на инфекции и вероятно - поява на нови разновидности.

По нейни думи използването на бустер е целесъобразно за хората с сдържан и тежък имунен недостиг, за хората, живеещи с ХИВ, над 50-годишна възраст, както и за тези, които са били ваксинирани с имунизацията Janssen (Johnson & Johnson).

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР