"Още в началото на епидемията през март, бяха определени болници

...
"Още в началото на епидемията през март, бяха определени болници
Коментари Харесай

Министър Ангелов обяви в парламента последни важни новини за К-19 у нас ВИДЕО

"Още при започване на епидемията през март, бяха избрани лечебни заведения в страната за пациенти с коронавирус. За ограничението на вируса бяха анулирани профилактичните прегледи, имунизации, плановите интервенции ". Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов пред депутатите за ограниченията, които страната е подхванала против вършеещата болест. Той чете отчет за всичко, което страната е подхванала за битката с вируса.

Той напомни, че през лятото е бил направен и проект за деяние, както и основаването на съответна организация за ограничение на разпространяването на болестта. Там били разиграни и разнообразни сюжети за деяние при епидемиологичната конюнктура.

"Тези сюжет са за интервали от 14-дневна заболеваемост ", регистрира министър Ангелов.

Имало и четвърти сюжет, който включвал триажни фургони, увеличение на болничния потенциал с 20% и определянето на лечебни заведения, които да отделят най-малко 50% за лекуване на инфектирани с коронавирус пациенти.

"За лекуването на пациенти, които не са инфектирани, се дефинира лекуване в така наречен чисти лечебни заведения ", добави той.

"Въвеждането на ограниченията може да става на териториален принцип или на народен. Това става със заповед на основния държавен здравен контрольор. Дейността на центровете на Спешна помощ се подкрепя и координира с преднамерено основани центрове на локално равнище ", напомни още министърът на опазването на здравето.

"Към 12 ноември доказаните случаи са 87 311, като от тях 58 699 са дейни. 26 714 са излекуваните. В момента 4478 души са настанени в болница, от тях 276 в интензивни структури. 3459 е заболелият медицински личен състав ", заяви настоящите данни проф. Ангелов.

Той заяви и, че най-вече са инфектираните в дейна възраст сред 30 и 69 години.

"В осъществяване на проекта се планува да се дават 50 млн. лева за лечебни заведения, които ще обезпечат над 50% от потенциала си за лекуване на коронавирусно инфектирани ", напомни на депутатите здравният министър.

Допълнително са предоставени средства, с които ще се обезпечи закупуването на бързи антигенни проби. Общата сума е 15 млн. лева и е от бюджета на здравното министерство, добави проф. Костадин Ангелов.

Той напомни на народните представители, че са обезпечени средства и за в допълнение заплащане на даващите изключителни наряди чиновници, както и на тези, работещи на първа линия. Нетното заплащане е 1000 лева, посочи проф. Ангелов.

За най-малко 6 месеца системата е обезпечена със алкохол, дезинфектанти и персонални защитни средства, направи значимото известие министърът.

"В лечебните заведения в страната към 31 декември 2019 година на трудов контракт в системата на опазването на здравето работят 125 549 души, а 26 612 са практикуващите лекари. Страната ни е с втория най-нисък дял на медицинските сестри в Европейски Съюз след Гърция по данни на Евростат ", сподели Костадин Ангелов.

Министър Ангелов разгласи, че следвайки клетвата, която е положил като министър, ще направи всичко допустимо да овладее обстановката.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР