Още тази година ще започне изграждането на междинната спирка на

...
Още тази година ще започне изграждането на междинната спирка на
Коментари Харесай

Още тази година тръгва строежът на метростанцията между „Люлин“ и „Обеля“

Още тази година ще стартира построяването на междинната спирка на метрото сред кварталите „ Люлин “ и „ Обеля “ в София, където следва градежа на жп и автогара. Новата метростанция ще бъде ситуирана непосредствено под пероните на жп гарата и изходите ѝ ще излизат на тях. Това изясни шефът на „ Метрополитен “ Стоян Братоев в изявление за Българска национална телевизия.

По думите му ще бъдат построени 1.2 км релсови пътища, като въпросната станция ще има и връзка с хранилище Обеля. Основната цел е пътуващите от всички влакове по западното направление – Божурище, Кюстендил, Костинброд, непосредствено да влизат в метрото.

Припомняме, че поръчката за новата междинна метростанция бе стартирана при започване на годината. Тя е за цялостен инженеринг, като прогнозната ѝ стойност е 47 млн. лева без Данък добавена стойност. Средствата се обезпечават от бюджета на Столична община и новата европрограма „ Транспортна съгласуваност “.

През април стана ясно, че 6 компании са подали предложения. Съвсем неотдавна са отворени и ценовите предложения на фирмите – на 12 юни, демонстрира информация в Регистъра за публични поръчки. Най-ниска цена е предложила „ Геострой “ АД – малко над 43.7 млн. лева Най-висока цена е предложила „ Трейс Груп Холд “ – малко над 49.5 млн. лева, което е над прогнозната стойност на търга.

Офертата на „ Монолит София “ е за 46.4 млн. лева, а на „ БС Конструкция “ – малко над 45 млн. лева Ценовите оферти на „ Джи Пи Груп “ и „ Обонато Билд “ не са отворени, само че липсва документи за какво. За момента няма решение за определен реализатор, нито подписан контракт.
Другите линии
В момента предпочитани са трите станции по бул. „ Владимир Вазов “, следва построяването на 6 метростанции в кв. „ Слатина “, изясни Братоев.

Вероятно идващото уголемение на метрото ще е към Околовръстното шосе, само че за него се чака финансиране. Следващата седмица в Столичния общински съвет ще се разяснява подготовката на построяването му.

Има утвърден общ организационен проект и утвърдено трасе, само че би трябвало в границите на този проект да бъде закрепено регулационно въпросното трасе. Става дума за сектора от метростанция „ Люлин “ до бул. „ Петър Дертлиев “, разяснява Братоев.

По думите му въпросната права ще обслужва към 30 хиляди пасажери от първите три микрорайона на „ Люлин “. Предвиден е да бъде построен и паркинг с към 1000 места, като частни вложители са изявили предпочитание да дарят парцелите за построяването му на общината. Братоев посочи, че няма частни парцели, които да засягат градежа на самото метро.

Подземната железница се планува да стигне и до „ Студентски град “, като трасето ще минава през „ Симеоновско шосе “, т.е. тя ще продължава след метростанция „ Витоша “, изясни още Братоев. За да се осъществя следва приемане на регулационен проект, планиране и едвам тогава строителство. По думите на Братоев тя ще обслужва 45 хиляди пасажери.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР