Още преди да е започнала работа по същество, в парламентарната

...
Още преди да е започнала работа по същество, в парламентарната
Коментари Харесай

Интриги сред повелителите на държавните финанси

Още преди да е почнала работа всъщност, в парламентарната Комисия по бюджет и финанси започнаха да се въртят интриги, присъщи за гимназисти, а не за национални избраници, които следва да усъвършенстват законодателството и да управляват финансовия бранш в страната. Ключовата за страната комисия, разумно, бе измежду първите окомплектовани. Но още преди старта на съвещанията й, политическите сили започнаха да подливат вода на нейния ръководител - икономистът и депутат от " Демократична България " Георги Ганев.

 

Най-странното обаче е координацията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия в офанзивата против Ганев. И в действителност дали става дума за съгласуваност или за първосигнална реакция?! Номинацията на Ганев за ръководител на бюджетната комисия бе подкрепена от 112 депутати, до момента в който 104 " се въздържаха ". Изборът му получи гласове от " Демократична България ", " ИТН ", " Изправи се, мутри вън " и... Движение за права и свободи.

Гласовете на ДПС наляха вода в мелницата на опитните кучета със противоречива известност - Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Румен Гечев, които започнаха да въртят интриги, че

изборът е реализиран със подмолна сделка. 

" Атакуващите с лодка " Росенец "  избраха дружно с Движение за права и свободи ръководител на Бюджетна комисия, която да се занимава с финансите на страната. Много бързо истината стартира да става ясно ", съобщи дни по-късно соцлидерката Нинова, а беквокалистът й Румен Гечев добави, че " партията на Доган е наградила  " Да, България "  с поста шеф на ключовата комисия, през която минават 37 милиарда лв.. "

Този голов пас пое и контузеният нападател на ГЕРБ Бойко Борисов, който отиде и по-далеч, казвайки, че се подготвяло държавно управление на задкулисието.  Ако тези лица

не бяха втръснали до болежка на гласоподавателя

може би той би им повярвал, само че не и в този случай. Хипотезите при него са две: или Движение за права и свободи ловко е поставила стръвта на кукичката, а Борисов, Нинова и Гечев са клъвнали, или сме очевидци на някаква координирана офанзива от ГЕРБ и Българска социалистическа партия?!

Първите мнения на Георги Ганев от парламентарната естрада обаче дават вяра, че основната Комисия по бюджет и финанси ще съумее да работи умерено, макар че салдото на силите в нея е много разнопосочен. Комисията се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ-СДС, четирима от " ИТН ", трима от " Българска социалистическа партия за България ", по двама от Движение за права и свободи и " Демократична България " и един от " Изправи се, мутри вън! ". Затова, на пръв взор може да се каже, че 

за множеството решения ще се разчита на плаващи болшинства.

Една от тематиките, по които се чакат бурни диспути в комисията е дали е нужна незабавна актуализация на държавния бюджет. Засега само финансовият министър в оставка Кирил Ананиев е на мнение, че сходен ход не е нужен. На тотално противоположно мнение са протестните партии, както и редица финансисти и икономисти. 

Редица анализатори смятат, че актуализацията е нужна, с цел да бъде отразено настоящото положение на икономическата и здравната рецесия. Другата теза е за проверка на бюджета, от която да стане ясно за какво фискалният запас се сви до 8.5 милиарда лева, в случай, че всекидневно е към 11-12 милиарда лв.. Както " Банкеръ " писа още преди няколко седмици, данните за осъществяването на бюджета към края на март еднопосочно демонстрират, че  

пробойните идват от разходната част,

така като на годишна база разноските са раздути с 2.3 милиарда лева до 11.870 милиарда лв..

Лаконичното пояснение на Министерството на финансите бе, че: " значителен принос за повишаването на разноските през първото тримесечие на 2021 година имат разноските, свързани с ограниченията за битка с COVID-19 и превъзмогване на социално-икономическите последици от пандемията. Принос за повишаване на разноските за дотации за нетърговски предприятия имат заплащанията по мярката " 60/40 ", мярката " 80/20 ", мярката " Запази ме ", мярката " Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения ", управлявана от Национална агенция за приходите, и други. "

Но да се върнем на интригите. Такива не липсват и в другата Цитадела на държавните пари - а точно Министерството на финансите. Подобно на драмите в бюджетната комисия и във финансовото ведомство става дума за кадрова политика. Преди дни някогашният зам.-министър на финансите от тройната коалиция Георги Кадиев разкри, че фрагменти от политическите кабинети на ГЕРБ се избавят от уволнение 

посредством преназначаването им на експертни постове

в министерства и ведомства.

" Разбирам, че двете зам.-министърки Росица Велкова и Маринела Петрова са върнати като директорки на дирекции, каквито бяха преди. Прави се за окопаване и да не си изгубят работното място, въпреки че към този момент са от дълго време политизирани. Ето по този начин администрацията на Борисов ще торпилира всяка вяра за смяна. Това ще е дълга, окопна война. Човек по човек и дирекция по дирекция ", съобщи Георги Кадиев.

Подобни рокади, въпреки и законни, предстоящо повдигат въпроса дали експерти, които са били част от политически кабинети,

могат да запазят безпристрастност и самостоятелност.

На този въпрос министерството има подготвен отговор: " МФ е институция с обичаи в кадровата си политика, кариерното развиване на специалистите си и подготовката им за поемането на по-големи професионални отговорности, обосноваване и задържане на висококвалифицирания личен състав, както и последователност при преустановяване на служебните правни отношения заради добито право на пенсия за застрахователен стаж и възраст ". 

В последна сметка обаче алтернативата " задържане на висококвалифицирания личен състав " или " окопаване във властта " остава!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР