Още преди България да влезе в еврозоната трябва да бъдат

...
Още преди България да влезе в еврозоната трябва да бъдат
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Трябват мерки срещу спекулата преди влизането ни в еврозоната

Още преди България да влезе в еврозоната би трябвало да бъдат взети ограничения против спекулата. Това сподели пред Нова тв служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.
" В първите дни на въвеждане на еврото в Хърватия видяхме някои спекулативни действия в търговски обекти - чиста корист. Това е сериозен проблем, който ние би трябвало да адресираме - обособени търговски субекти да спекулират и да употребяват тази опция, с цел да покачват цените ", изясни той.
" Това значи активиране и доста ясни политики на другите регулатори, да вземем за пример Комисията за отбрана на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията. Те ще би трябвало да развиват доста сериозна активност още в интервала преди влизането в еврозоната, с цел да защитят крайния консуматор ", изясни Пеканов.
Той уточни, че в Хърватия се постановат много съществени санкции против порочните практики на комерсиалните обекти.
Според Пеканов 1 януари 2024 година остава реалистична дата за влизането на България в еврозоната, само че има критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени. Той уточни, че инфлацията продължава да бъде прекомерно висока и има още три закона, които би трябвало да  бъдат признати от Народното събрание.
" Обикновено решението от страна на Съвета на Европейски Съюз за влизане се взема през юли. След това, в случай че бъде утвърдено участието на България в еврозоната, през август би трябвало да се случи въвеждането на цени в лв. и в евро ", изясни той.
Със свое решение от 27 октомври 2022 година Народното събрание разпореди на държавното управление да форсира процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 година
Пеканов разяснява и акцията на " Възраждане " за събиране на подписи за референдум за еврото, наричайки я " лъскава и добре готова ".
" Навсякъде те стартират един куп, съгласно мен, легенди и погрешни обстоятелства, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 97-ма с влизането в Борда. Нещо безусловно одобрявано от българското общество, тъй като донесе непоклатимост ", сподели още вицепремиерът.
" Трябва да създадем идната крачка на интеграция, с цел да можем да участваме в решения, които сега единствено асимилираме. Ще повишим присъединяване си в процесите, ще имаме опция да използваме всички европейски принадлежности по време на рецесии, банковият ни контрол и банковата ни система ще бъдат по-силни ", изясни Пеканов.
Според него ще се увеличи и кредитният ни рейтинг. Това по думите му ще докара до понижаване на лихвите по заемите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се повишават.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР