Още по-ударна година откъм кредитиране прогнозират за 2022 г. кредитни

...
Още по-ударна година откъм кредитиране прогнозират за 2022 г. кредитни
Коментари Харесай

Добра новина за всеки, който планува големи покупки догодина

Още по-ударна година откъм кредитиране предвиждат за 2022 година кредитни консултанти. В края на тази година новоизтеглените ипотечни заеми приближават 5 милиарда лв. - сума, която в никакъв случай не е била отпускана в границите на година досега, показват от " Кредит център ". И предвиждат, че следващата година и този връх ще бъде строшен.

В края на 2021 година лихвите по жилищните ипотечни заеми са в границите на 2.3%-2.8%, което още веднъж е връх за най-ниски лихви на родния пазар.

Въпреки двете талази на Коронавирус пандемията, в стопанската система доста браншове продължиха да работят добре и заетите в тях интензивно се включиха на пазара на недвижими парцели и ипотечно кредитиране и образуваха растеж към 17% по отношение на 2020 година

Средният размер на заемите се повиши единствено с към 5% и доближи 121 000 лв., макар растежа на цените на парцелите и повишеното търсене на по-големи и по-скъпи жилища. Този дребен растеж на междинния размер се дължи на по-голямото самоучастие, което огромна част от клиентите избират да дадат поради високата инфлация и таксите, които банките вкараха за свръхналичности по сметките на физически и юридически лица.

При % на финансиране, желан от клиентите, остава диапазонът сред 70% и 80% от цената на парцела, като има повишаване на интереса към финансиране сред 80 и 90% най-много при купуващите ново строителство.

При потребителските заеми лихвените равнища в края на 2021 година се движат сред 4.3 и 6.5%, като и там имаме растеж на изтеглените потребителски заеми по отношение на 2020 с към 10%.

2022 година чакаме да резервира лихвените равнища от 2021 година и при ипотечните, и при потребителските заеми, като по-добри предложения ще виждаме в обособени промоционални интервали на банките през годината, показват още от " Кредит център ".

Ръстът на пазара на ипотеки се чака бъде към 10%, макар високата база на 2021 година, главно заради продължаващия огромен интерес към покупка на жилища в огромните градове на страната. При потребителските заеми плануваният растеж е към 8%.

Покупките на парцели в градеж ще се усилват и през 2022 година, като новите планове ще генерират интерес с положителни местоположения, положително систематизиране на жилищата и по-големи пространства, отговаряйки на новите критерии на купувачите, повлияни и от Коронавирус рецесията.

През 2022 година ще се търси по-висок % финансиране - към 75%-85% от цената на парцелите, ще се резервира и усили ползата към покупка на къщи в огромните градове и до 30-40 км към тях, покупка на тристайни и по-големи жилища.

Въпреки растежа на цените на парцелите в огромните градове, ползата за покупка ще се резервира, като главен мотор ще са спестяванията на популацията (депозитите надвишават 61 милиарда лева) и положителните лихви по ипотечните заеми.

Българска народна банка с едно мислено

Ударното кредитиране в условия на разнородни рецесии може да докара до свръхзадлъжнялост измежду популацията, сигнализира от месеци Българска народна банка. Централната банка със свое решение на два пъти усили равнището на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в България на 1% в действие от 1 октомври 2022 година и на 1.5% в действие от 1 януари 2023 година

Повишението на антицикличния буфер има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките, аргументират се от банковия регулатор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР