Още по темата: Вместо мост над Марица - 2 пейки

...
Още по темата: Вместо мост над Марица - 2 пейки
Коментари Харесай

Мостът над Марица е невъзможен заради Натура 2000

Още по тематиката: Вместо мост над Марица - 2 пейки и апаратура от остаряла врата Детски град на Младежкия и мост над Марица - единствено на книга Защо останахме без Детски град на Младежкия рид

Ключови планове от семейството на Пловдив като Европейска столица на културата бяха заложени с огромен обсег в апликационната форма и програмата, а към днешна дата реализацията е доста по-скромна от замисъла.

Един от тях е за Детски град на Младежкия рид с кмет хлапе, родителска градина и инфраструктура, детайл от която да е Детската железница. Германско архитектурно студио на Мартин Калтвасер и Майк Ронц предложи вид по какъв начин да осъществя тази концепция – в плана си „ Изграждаме дружно: Град на децата ”. Получи зелена светлина и за още един – „ Изграждаме дружно: Да се учим от Столипиново ”. По него пък архитектите дружно със занаятчии от махалата трябваше да създадат дружно краткотрайни структури и дървен мост над Марица като знак за превъзмогване на граници и стандарти.

В момента и двата плана се осъществят, само че видоизменени, в по-малки мащаби и без директното присъединяване на немците.

Г-н Ветцел, за какво Мартин Калтвасер и Майк Ронц не се заеха директно с плановете?

И двата са в деликатна градска среда и изискват интензивно авансово проучване и работа в общността. В един миг създателите вземат решение, че ще е доста мъчно да отделят времето, нужно за работа на местоположението и с общността. И развиват плана по този начин, че той отново потегля от артистичната концепция „ да строим дружно ”, само че се осъществя с локални организации в много по-свит мащаб. Проектът бе със обществена и отзивчива идея, основана на работилници. Артистите разпореждат осъществяването на Гьоте институт и негови локални сътрудници. Германските архитекти са непрекъснато осведомени за развиването, познават локалните си сътрудници и дават препоръки от разстояние. Майк Ронц бе в Пловдив за откриването на Детски град на 1 юни и идва отново на 1 септември в " Столипиново ".

Доколко е непокътната първичната идея? Детският град отстъпва от нея в частта да се работи с материали за преработване от семействата, което допуска по-голямо включване на локалната общественост, по-убедителен детайл за стабилно ползване и архитектура от отпадък. А в " Столипиново " няма да се гради мост с присъединяване на занаятчии. Реализацията наподобява по-скромна от концепцията. Защо?

Проектът е осъществен в действителност в по дребен мащаб, само че още не е приключен. Местните сътрудници влагат доста време да работят със занаятчиите в " Столипиново ". Този развой на включване е стартират. Вярваме, че правилният метод е бавното създаване на доверие, да не се гради бързо с еднократни събития.

Промени постоянно са вероятни, изключително когато приложението на финансиране е от 2016 година, а реализацията - през 2019 година Мостът над Марица бе амбициозна артистична концепция, само че има и административни аргументи, които я вършат невъзможна - разрешителни и ограничаващи по отношение на това, че реката е в " Натура 2000 " и така нататък Вместо мост ще има други интервенции, които се приготвят посредством ежемесечни уъркшопове.

Що се отнася до Детския град - материалите за него са рециклирани. Идеята, за която говорите - да се събират вехтории от семейства, се ползва в " Столипиново ".

Мащабът може да е по-малък, само че планът към момента се извършва. Най-важните интервенции в " Столипиново " ще са през есента. Детският град на Младежкия рид малко или доста е приключен, само че ще прерасне в Мобилен детски град, който ще разреши да се провеждат архитектурни работилници на разнообразни места в Пловдив и района. Като част от Детския град имаше съревнование от планове в учебни заведения. Децата развиват свои хрумвания и трансформират своите учебни заведения в по-добро място със средствата на архитектурните и артистичните интервенции, градските мебели и други

Обмисляме и планираме освен ЕСК, ще продължим интензивността си през 2020 година

Какъв е бюджетът, който Гьоте институт отпуска за двата плана?

" Пловдив 2019 " е сътрудник, само че единствено като организация, логистика и връзка. В същността си планът е финансиран от Гьоте институт и е подсилен от Wilo Foundation from Düsseldorf. Всичко това е финансово без значение от българските управляващи, в следствие бюджетът е няколко пъти по-малък от авансово планувания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР