Още по темата Вечерни новини: Президентът върна антикорупционния закон, а

...
Още по темата Вечерни новини: Президентът върна антикорупционния закон, а
Коментари Харесай

Вечерни новини: Мащабна промяна във финансовите регулации и криворазбрана конвенция за защита на жените

Още по тематиката
Вечерни вести: Президентът върна антикорупционния закон, а всеобщите митинги в Иран не престават

И още: Бюджетът за 2017 завършва с съвсем 800 млн. лева излишък; Марихуаната в Калифорния към този момент е напълно легална; Данъчни разлики заплашват договарянията за коалиция в Германия
2 яну 2018
Вечерни вести: Рекордно харчене през публични поръчки и митинги против решението за Банско

Песимизъм в бизнеса поради неналичието на личен състав, парите за ремонта на МиГ-овете отиват към военните летища; Планетата ще посрещне 2018 година с рекордно население от 7.444 милиарда души
29 дек 2017
Вечерни вести: Кабинетът позволи втора кабинка над Банско

Прокуратурата нападна в съда повишаването на водата в три града; Apple и Amazon договарят за директни вложения в Саудитска Арабия; Путин разгласи детонацията в Санкт Петербург за терористичен акт
28 дек 2017
Вечерни вести: Двоен удар против ЕВН от регулаторите, ГЕРБ даде Общинска банка на неразбираем покупател

И още: Падна мораториумът върху лекарствата; Тръмп реализира първа значима законодателна победа; Изборите в Каталуня текат с ниска изборна активност;
21 дек 2017 С чувство за отклонение на вниманието от свадите на деня в страната ще се запомни първата сряда на годината. Поредната " куха " тематика пристигна с гласуването от кабинета на интернационален документ за отбрана на дамите от принуждение - така наречен Истанбулска спогодба. Тя стана мотив за лансиране на погрешни и нелепи тълкования от страна на " патриотите " във властта - за въвеждане на " трети пол ", признание на еднополови бракове и така нататък Макар това да провокира иронични мнения по техен адрес в обществените мрежи, други означиха, че няма по какъв начин неграмотността по тематиката да не е и тъжна - изключително на фона на новината, че в Исландия към този момент е нелегално за една и съща работа да се заплаща по-малко на дамите, в сравнение с мъжете.
Иначе митингите за Пирин ще продължат, до момента в който тези в Иран бяха оповестени за овладяни и завършени от властта. Може обаче бързо да се окаже, че аятоласите са прибързали с това умозаключение.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Най-мащабната смяна в регулациите на финансовия бранш влезе в действие

За множеството хора 3 януари 2018 година не е с нещо по необикновен ден, само че за цели отдели в множеството европейски финансови институции той беше предшестван от безсънни нощи и провалени празнични проекти. Причината е, че от през днешния ден влиза в действие най-големият пакет регулаторни промени за бранша от 10 години насам, прочут като MiFID II (от Markets in Financial Instruments Directive) и съпъстващия я едноименен правилник MiFIR.

Промените не са директно ориентирани към крайния консуматор и няма да бъдат директно почувствани с изключение на може би през условията за повече бистрота при таксите и покупко-продажбите. Но вътре в самите капиталови компании те са дотолкоз всеобхватни, че разноски по въвеждането (не единствено еднократни, а и постоянни) може като извънредно да оскъпят доста услуги и по този начин да се отразят освен на борсови вложители, само че и на индиректно ползващи ги хора (напр. осигуряващите се в пенсионни фондове). Очаквано надалеч не всички участници на пазара, в това число и регулатори, са подготвени и от първия ден започнаха да се дават и отсрочвания за някои сегменти на пазара като търговията с фючърси.
Българската Комисия за финансов контрол също излезе със известие по какъв начин от през днешния ден ще приема изискваните по MiFIR всекидневни доклади за покупко-продажбите на капиталовите медиатори. От него излиза наяве, че електронната й система за задачата още се създава и в това време ще приема докладите по мейл.

Правителството се раздели при гласуването на Истанбулската спогодба, само че въпреки всичко я одобри

Осем министри от 21-членния кабинет, отпред с вицепремиерите-патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, са дали своят вот против така наречен Истанбулска спогодба за отбрана на дами от принуждение поради неоправдани страхове, че тя вкарва " трети пол " и еднополови бракове. Всъщност, както се наложи да изяснява и вицепремиерът Екатерина Захариева (макар и с огромно закъснение), документът не допуска нищо сходно, а съставлява първият повсеместен правилник за отбрана на дами и девойки от всевъзможни форми на принуждение, включително и от домашно.

Така въпреки и с малко болшинство конвенцията ще бъде изпратена към Народното събрание за ратификация, само че занапред се чака дебатът там да концентрира доста страсти и популизъм. Основният проблем е, че досега управляващите не организираха разяснителна акция, а оставиха по тематиката да приказват единствено националисти и маргинални групи, които целеустремено насаждат негативни настройки към решаването на проблеми, които особено в България стават все по-видими и остри през последните години. Редом с това " третият пол " е добра димна завеса в подтекста на настоящите кавги.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Тръпм към Ким: Червеният ми бутон, е по-голям от аления ти бутон

Президентът Доналд Тръмп подсети в присъщ жанр в Туитър на севернокорейския водач Ким Чен Ун, че страната му разполага с по-мощен и ефикасен нуклеарен боеприпас. Тръмп, който е наричал Ким и " дребният ракетчик ", написа " " Севернокорейският водач Ким Чен Ун одеве сподели, че " нуклеарният бутон е непрестанно на бюрото ми ". Ще го осведоми ли някой от неговия унищожен и изгладнял режим, че и аз имам Ядрен Бутон, само че той е доста по-голям и по-мощен от неговия и моят Бутон работи! " Преди това пък севернокорейският водач разгласи, че страната му ще стартира всеобщо произвеждане на ракети и нуклеарни глави и че нуклеарният бутон е постоянно до него на бюрото му. Поредната словесна престрелка сред Ким Чен Ун и доналд Тръмп идва на фона на опити за разведряване на връзките сред Северна и Южна Корея.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Протестите за Пирин не престават в четвъртък в цялата страна

Протестите против измененията в проекта за ръководство на парк " Пирин " ще продължат, макар режима на убеждаваща връзка, в който са влезнали екомистърът Нено Димов и част от кабинета. В сряда Димов отговаряше онлайн във фейсбук на въпроси, като многократко акцентира, че признатите промени разрешават единствено вложения в спортна инфраструктура, като законите ще се съблюдават прецизно, предложенията ще минат всички нужни екооценки, наложителната сеч ще се компенсира и така нататък Въпреки че концесионерът на ски-зоната в Банско " Юлен " към този момент разгласява абстрактен план за създаване на втори въжен превоз, Димов съобщи, че капиталово предложение публично не е постъпвало.

Министерските уверения обаче очевидно не са напълно безапелационни, защото в това време от обединението " За да остане природа в България " оповестиха всеобщи митинги в София и още девет огромни градове в страната в четвъртък от 18:30. От организацията са безапелационни, че тематиката " втори въжен превоз " е единствено прикритие, а на процедура в Пирин се възнамерява огромно строителство и сеч.

Военен водач разгласи завършек на размириците и митингите в Иран след контрапротест на поддръжници на режима

Десетки хиляди стачкуващи, подкрепящи режима, са се събрали през днешния ден в разнообразни ирански градове, с цел да осъдят антиправителствените митинги и размириците в страната, взели над 20 жертви. Кадри бяха излъчени в директен ефир от държавната телевизия в страната, а ген. Мохамад Али Джафари - командващият Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война - най-елитната част от въоръжените сили на Иран, разгласи " завършек на безредиците в страната и проваляне за метежа ". Друг представител на Корпуса на гвардейците съобщи, че полицията и силите за вътрешна сигурност " изцяло управляват ситуацията в Техеран и в други градове на Иран, където имаше улични митинги ". Дали това е по този начин, ще се разбере още в сряда вечерта, защото обичайно демонстрациите стартират по-късно.

Размириците изненадаха с едновременната им поява в обширни, най-вече небогати елементи от Иран. Това е и една от аргументите малко да се знае за протичащото се, а и обществените мрежи незабавно бяха блокрани. Протестът няма ясни водачи, обвързван е повече с стопански аргументи - високата безработица и инфлация, както и корупцията, в сравнение с с политически, и това подсказва, че еднократното им преодоляване надали е трайно решение. Демонстрантите скандираха срещу цялото иранско управление, включително клерикалния хайлайф. Това би трябвало да разтревожи аятоласите, защото точно по-бедните хора от провинцията са фундаментът на системата им за ръководство.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Извънредни инспекции на язовирите е подхванала Държавната организация за метрологичен и механически контрол след земетресението в Гърция с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер. В края на седмицата се чака резултат от инспекциите в общините, където бе усетено земетресението - Кресна, Струмяни, Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Хаджи Димово, а общо в границите на тази акция ще бъдат тествани над 170 язовира.

Правителството отпусна обещаните в края на предходната година допълнители 15 млн. лв. на Българска академия на науките. До тук се стигна, откакто през декември учените взеха решение да стартират митинги от началото на януари поради незадоволителния бюджет за 2018 година Това стимулира премиера Борисов да организира до тогава отлаганата среща с управлението на Българска академия на науките, след което министърът на образованието разгласи, че академията ще получи спомагателни средства.

След 21 години отпред на Сдружението на общините Гинка Чавдарова отстъпва поста изпълнителен шеф на Силвия Георгиева, която е определена в конкуренцията на още 3-ма претенденти с гласовете от две трети от Управителния съвет на сдружението. Чавдарова се счита за близка до социалистическата партия, до момента в който управителният съвет на НСОРБ в последните години е доминиран и управляван от ГЕРБ, което прави допустима и промяната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР