Още по темата: Светът изтръпна: Тръмп заплаши да заличи Иран

...
Още по темата: Светът изтръпна: Тръмп заплаши да заличи Иран
Коментари Харесай

Техеран показа на карта къде е свален дронът от САЩ

Още по тематиката: Светът изтръпна: Тръмп заплаши да заличи Иран при спор

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф разгласява в Туитър карта с точни координати, които съгласно него потвърждават, че сваленият в четвъртък от Иран американски безпилотен дрон се е намирал в иранското териториално въздушно пространство, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Техеран твърди, че дронът е бил свален, тъй като е нарушил въздушното му пространство и е пренебрегнал доста предизвестия. Вашингтон отхвърля тези обвинявания и упорства, че летателният уред е бил в интернационалното въздушно пространство.

На картата, която министър Зариф пусна в профила си обществената мрежа, са изобразени и два жълти квадрата по маршрута на дрона, които съгласно данните в нея отбелязват изпратени ирански радио предизвестия.

" Не може да има подозрение къде се е намирал безпилотният аероплан, когато е бил свален ", написа Зариф под обявата.

От Техеран настояват още, че покрай дрона е летял и американски аероплан, само че не са го свалили, тъй като желали да предупредят Съединени американски щати.

В същото време иранското външно министерство прикани шарже д`афер на посолството на Обединените арабски емирства в Техеран, с цел да изрази митинг против ролята на неговата страна в изпращането на американски дрон, който съгласно Иран е прелетял през въздушното му пространство, предадоха ДПА и Ройтерс.

Иран съобщи, че дронът, който беше свален в четвъртък, е изхвърчал от американска военна база в ОАЕ и е летял към Иран. Според иранската организация ИРНА Техеран е порицал през днешния ден " неприемливото съдействие " сред ОАЕ и непознатите войски, които доближават иранските граници.

ОАЕ, Саудитска Арабия и Израел са главните съдружници на Вашингтон в Близкия изток, отбелязва ДПА.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи пред публицисти в Белия дом, че ще наложи спомагателни наказания на Иран, с цел да му попречи да се снабди с нуклеарни оръжия и че опцията да бъдат подхванати военни дейности против Иран " остава на масата ".

" Въвеждаме спомагателни наказания против Иран. В някои случаи придвижваме нещата постепенно, само че в други случаи действаме бързо ", като той.

Президентът увери, че в случай че иранците се откажат от нуклеарната си стратегия, той ще стане най-хубавият им другар, съобщи Франс прес.

" Няма да допуснем Иран да се снабди с нуклеарно оръжие и когато те одобряват това, ще имат богата страна, ще са толкоз щастливи и аз ще съм им най-хубавият другар. Надявам се това да се случи ", сподели Тръмп.

Той изрази подготвеност Съединени американски щати бързо да реализират съглашение с Иран, което да съживи иранската стопанска система, отбелязва Ройтерс.

" Ще го назовем " Да създадем Иран още веднъж популярен ", сподели Тръмп, който имаше сходен девиз по време на предизборната си акция - " Да създадем Америка още веднъж велика ".

Президентът дефинира като " доста умно " решението на Иран да не се открива огън по пилотирания аероплан, който е летял паралелно със сваления дрон. По думите на Тръмп Съединени американски щати са признателни на Иран за това решение. Той добави, че не знае дали свалянето на дрона е било предумишлено или несъзнателно, само че позволи, че е било предумишлено.

" Вече сме наложили най-тежките наказания, които са налагани на някоя страна, само че ще наложим и още ", добави той, като акцентира, че няма да разреши на Иран да се снабди с нуклеарни оръжия.

" Не желая да умъртвявам 150 души, каквито и да са, в случай че е безусловно належащо ", сподели Тръмп във връзка решението си да анулира ответен удар по Иран поради свалянето на американски дрон.

След това той отпътува за президентската резиденция Кемп Дейвид, където сподели, че ще води разисквания по ситуацията с Иран, където по думите му е " цялостна неразбория в икономическо отношение ".

Междувременно в Иран е екзекутиран Джалал Хаджизавар, някогашен снабдител на министерството на защитата, наказан за шпионаж в интерес на американското Централно разследващо ръководство (ЦРУ), предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки локални медии.

Хаджизавар е работел за авиокосмическата организация на иранското отбранително министерство. Той е напуснал поста си преди девет години. Присъдата против него беше издадена от боен съд, откакто при следствие в дома му били открити документи и шпионска техника.

Не се прецизира по кое време е изпълнена изтезанието.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР