Още по темата SGI представя: Небостъргачите - демоните в градската

...
Още по темата SGI представя: Небостъргачите - демоните в градската
Коментари Харесай

Между архитектурата и комерсиалната стойност

Още по тематиката
SGI показва:

Небостъргачите - " демоните " в градската среда?

Високите здания на всички места са тематика на рецензии, само че постоянно се трансформират в присъщ знак на града, без който атмосферата на урбанистичната среда не би била същата
25 май 2018
SGI показва:

Как да " построим " здраве

Мнението на един проектант
2 май 2018
За плюсовете и минусите на затворените комплекси

Няколко въпроса за сегашното и бъдещето през погледа на един проектант
30 мар 2018 За всеки, който следи архитектурния отрасъл, признатото статукво гласи, че контролът на архитектите върху крайния резултат на даден план последователно отслабва поради все по-тясната специализация на функциите в строителството и голямата потребност от пазарна успеваемост. Това не е безусловно нещо неприятно, а просто смяна в метода, по който промишлеността вижда ролята на проектантите. Ако планът им се ръководи добре и сметките излизат, тази агресия във типовете функции може да води единствено до положително.

Александър Доу
над 20-годишен опит в разнообразни области на строителната промишленост – мениджмънт, строително-инвестиционна активност и архитектура, градоустройство. Става част от екипа на Stephen George International като съучастник и ръководещ шеф на българския й офис преди 9 години (от 2009 до 2018).
Идеалът на архитекта е да усъвършенства живота посредством средата, която основава. По своята същина архитектите сме етични, само че способността ни да пренасяме този блян в практиката постоянно бива стеснена от комерсиалните ограничавания. Ние сме стопански потребни единствено когато успеем да създадем и стопански триумф или когато нашето име или стилистика основават стойност. И до момента в който звездно-архитектурната система, от една страна, е артикул на архитектурния свят и медия, от друга, тя е мощно подвластна от пазарните потребности.

С опита и времето открих, че сполучливият план е мощно подвластен от процеса, който стои зад него – преходът до финала постоянно може да се окаже даже по-голям от крайния резултат. Добрият проектант като всеки добър водач би трябвало да е развил сериозен метод към личните си хрумвания, с помощта на непрекъснатата потребност да се кооперира с други експерти и непрекъснатата ерозия на егоцентричната част от този развой. В архитектурата тази ерозия на егото би трябвало да е изразена най-много в всекидневието, когато би трябвало да слушаме други гледни точки и да ги ценим в баланс със личните си хрумвания. И вероятно да достигнем до все по-малка обвързаност към своите отзиви. Или казано в резюме, пет глави мислят по-добре от една, само че единствено в случай че се научиш да слушаш.
По своята същина архитектите сме етични, само че способността ни да пренасяме този блян в практиката постоянно бива стеснена от комерсиалните ограничавания.
В нашата компания приоритет №1 за всеки план е бизнес проектът на клиента. Това е извънредно значимо за нас, тъй като генерално за това сме наети – да проектираме бизнес. В същото време архитектите по природа са визионери, само че с цел да осъществяват полезностите си, те имат потребност от закрепена стратегия и закрепен развой, с който всички участници се съгласяват и съблюдават. Фокусирането върху процеса разрешава на екипа да задава и дава отговор на верните въпроси в вярното време и да води всички участници в плана дружно със себе си в това пътешестване. Лошите решения идват, когато този развой се прекъсва. Например – когато даден план е заплашен от възходящи разноски. Или когато времевата рамка не се съблюдава или изтича. Тогава останалите елементи стартират да страдат.

Друг образец е, когато дадена постройка има неприятно въздействие на околната среда, затруднява трафика и планирането – много постоянно срещана обстановка. Ако не й се обърне нужното внимание и не се отделят нужните запаси, това може да има извънредно отрицателно въздействие освен върху самия план, само че може да се отрази зле на целия град. Същото важи и за други аспекти на архитектурата – избор на материали, функционално систематизиране или даже генералната съразмерност по отношение на заобикалящата среда, в която дадена постройка се заражда. Лоши и неетични избори се вършат, когато не се придържаме към верния развой. А резултатът е неприятна връзка сред вложителите и архитектите и тотално пренебрегнат етичен и обществен аспект на плана.

Как измерваме или разбираме какво е етиката в архитектурата? Лично аз употребявам модел със застъпващите се кръгове, с цел да дефинира степента на етичност. Това решение въздейства ли на главната цел на вложителя? Това решение има ли отрицателно въздействие върху града? Направили ли сме всичко по силите си, с цел да избегнем отрицателните последици за околната среда като цяло? Ако отговорим на всички тези въпроси и успеем да пресъздадем сърцевината на концепцията си вярно, разумно бихме стигнали до единодушие. И това е повсеместен принцип, който може да бъде прибавен за всяко решение и област в живота.

След като даден клиент ни ангажира с план, преди всичко ние сме там, с цел да удовлетворяваме неговите условия, или в най-чистата форма – да служим. Но в тези взаимоотношения сме задължени да създадем всичко по силите си, с цел да запазим живи идеалите на архитектурата. Всички ние живеем в урбанизирана среда, даже да сме в хижа в гората. Без добра архитектура всички понасяме следствията. Здравето ни е повредено от замърсяването, некачествените материали дегенерират по отрицателен метод, парцелите се обезценяват и генералният резултат на това да не съблюдаваме етични стандарти, може да има извънредно неприятни последици за бъдещия стопански триумф на града. Историята ни учи, че добре плануваната среда е част от универсалното положително – тя остарява добре и устоява на въздействието на времето.

Добрата съвест и желанието да си част от това генерално положително са главните етични въпроси. В модерната промишленост процесът, на който залагаме при започване на даден план е транспортното средство за всички тези полезности, в това число и за един по-качествен спор за архитектурата. И основна съставна на всеки триумф е умеенето да интегрираме тези полезности в параметрите на бизнесите, които проектираме.
Stephen George International е интернационалният филиал на Stephen George and Partners – една
от водещите архитектурни практики във Англия с над 50 архитекти. Самостоятелното портфолио на компанията се разгръща от огромни градоустройствени схеми със смесено предопределение, през офиси, жилнищни и индустриални здания, чак до корпоративен интериор и дизайн. Студиото осъществя планове в България, Англия,
Централна Европа, Русия, Близкия изток и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР