Още по темата Сбъркаха ли депутатите с решението по делото

...
Още по темата Сбъркаха ли депутатите с решението по делото
Коментари Харесай

Министър Петкова: Максималният размер на глобата по делото на ЕК срещу Групата БЕХ може да е 330 млн. евро

Още по тематиката Сбъркаха ли депутатите с решението по делото на Европейска комисия...

Максималният размер на санкцията по делото на Европейската комисия против „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “ и Българския енергиен холдинг (Групата БЕХ) може да бъде 330 млн. евро. Това сподели пред БНР (предаването Неделя 150) министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Не можахме да стигнем до съглашение с Европейската комисия и оттук насетне разновидността е налагане на забранително решение. Това забранително решение съдържа размера на санкцията, която Европейската комисия ще дефинира. Тази санкция може да доближи до 10 % от оборота на БЕХ. Максималният размер на санкцията би могъл да бъде 330 млн. евро. Много се надявам да не се стигне до този оптимален размер, защото, както и комисията отбелязва в част от кореспонденцията, това нарушаване е почнало от 2007 година и е траяло до 2014 година само че от 2015 година, вследствие на ограничения, подхванати от трите сдружения, тези нарушавания, които считат от комисията, че са осъществени, са прекъснати.

В съответния случай става въпрос за един вид на забранително решение, който предложи Европейска комисия. Това забранително решение е обвързвано със съдействие. Това съдействие се показва в няколко направления. Един от детайлите е да се признае, че фактически е имало такова нарушаване в предишното, за сметка на което Европейска комисия предлага съдействие и съществува опция санкцията да бъде редуцирана почти до 30%, изясни енергийният министър.

Министърът на енергетиката изясни също по този начин, че вид, сходен на този като при делото с „ Газпром “ и обвързван с преструктуриране не е вероятен.

„ Съществува подобен вид, само че ние не успяхме да реализираме съглашение във връзка с това преструктуриране. Просто считам, че разновидностите, които обсъждахме с Европейската комисия не бяха в полза на българската страна. Поради тази причина не успяхме да реализираме такова съглашение “, сподели още министър Петкова.
По думите й решението на депутатите за непризнаване на виновност по делото би трябвало да бъде спазено. „ Аз към този момент споделих, че българският парламент се е произнесъл. Ние сме парламентарна република, това, което е взел като решение българския парламент ще бъде изпълнено “, изясни министър Петкова.

Енергийният министър разяснява и отчета на Българската академия на науките за АЕЦ „ Белене “, като уточни, че окончателното решение би трябвало да бъде взето от Народното събрание.

„ Искахме да чуем първо, има ли нужда от нова мощ на територията на България и района. След това, на база на анализите на Българска академия на науките да се види може ли да се върви към реализация на плана. Българска академия на науките даде отговор във връзка с първия въпрос и той е обвързван с нуждата от нови мощности. Българска академия на науките изрично сподели, че след 2030 година освен в България, само че и в целия район ще има недостиг на мощности “, сподели министър Петкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР