Още по темата Самоуверен популист и приветлив учен - кои

...
Още по темата Самоуверен популист и приветлив учен - кои
Коментари Харесай

Случаят "Бабиш", или как се управлява Чехия без доверие

Още по тематиката
Самоуверен популист и привлекателен академик - кои са главните съперници на президентските избори в Чехия
от Дневник,9 яну 2018
Вишеградската четворка - обединен фронт или съюз с пукнатини
от Дневник,6 яну 2018
Чешкото финансово министерство може да се откаже от европари за някогашна компания на премиера
от Дневник,5 яну 2018 Андрей Бабиш - министър председателят на Чехия, призна преди вота на доверие към държавното управление му, плануван за късните часове в сряда, че съвсем няма късмет да го завоюва. Партията на милиардера, считан за евентуално втория по благосъстояние човек в страната, безапелационно завоюва парламентарните избори през октомври, само че никой не желае да ръководи с нея, най-малко до момента в който той е министър-председател. Така ANO беше принудена да ръководи с кабинет на малцинството, до момента в който към премиера не стихва абсурдът с обвинявания, че нелегално е получил еврофинансиране преди десетина години.

Правителството му, назначено през декември, ще продължи да ръководи до съставянето на ново, а президентът Милош Земан даде обещание, че още веднъж ще връчи мандат на Бабиш.

Всичко това се случва в навечерието на президентските избори в страната в петък и събота. Медиите в страната разясниха още преди парламентарния избор предходната есен, че сред Бабиш и Земан, наподобява, има някаква сделка взаимно да се поддържат в подобаващия миг.

Земан, който направи поръчка за втори петгодишен мандат, показва убеденост, че още веднъж ще победи. Засега неговият избирателен екип не употребява реклами по малкия екран. 73-годишният президент също така отхвърля да взе участие в телевизионни диспути сред кандидатите. " С известно пресилване човек може да си каже, че неговите поддръжници и тези, които гласоподаваха за Доналд Тръмп, доста си наподобяват ", споделя уважаваният избирателен специалист Ян Херцман. Центърът за проучване на публичното мнение отрежда на Земан 32% на първия тур и отиване на балотаж на 26-27 януари.

Останалите 8 партии в долната камара на Народното събрание в Прага декларират, че към премиера има спор на ползи и няма да го поддържат, до момента в който не се изчистят обвиняванията против него в злоупотреби. Бабиш, който има и депутатски имунитет, отхвърля да е направил нещо неправилно, само че преди дни финансовото министерство заяви, че съгласно отчет на Европейската работа за битка с измамите OLAF в действителност е имало " нередности " с финансирането на неговия план " Щъркелово гнездо ".

По пътя на Германия

Загубата на избор на доверие от депутатите ще удължи със седмици, а може би и с месеци политическите договаряния. Чехия става следващата страна в Европейски Съюз, в която парламентите се оказват раздробени на по-малки партийна фракции поради възхода на популизма. Това от своя страна води до продължаващи месеци наред съдружни договаряния, както се случи с Германия след септемврийските избори.

Още преди вота Бабиш разгласи " имаме стратегия, подобаваща за всички " и изброи цели като повече разноски за инфраструктура, пенсионна промяна и цифровизиране на държавните услуги. Убедителният резултат на ANO на изборите не тормози пазарите, тъй като няма на практика работещ вид за ръководство без присъединяване на тази партия. Освен това бизнесът в страната е привикнал с нестабилни обединения. Икономиката пораства бързо, а безработицата е най-ниската в Европейски Съюз, страната се радва на бюджетен остатък, а цените за приемане на заеми за държавното управление са най-ниските в Централна Европа.

Скандал поради 2 млн. евро

Премиерът Бабиш призна, че през 2008 година е прикрил собствеността си върху агроконферентен център, с цел да се възползва от дотация от 2 млн. евро. Финансовото министерство предложи да възвърне средствата, с цел да се приключи разногласието, само че не даде детайлности какво е написала в отчета си службата за следствие на злоупотреби с еврофондове.
След следствие на полицията Бабиш и няколко негови съдружници бяха упрекнати в злоупотреби със средства за развиване на бедните региони и дребния бизнес, само че до дело не се стигна поради депутатския му имунитет. Премиерът е притежател на холдинга Agrofert - най-големият шеф в страната.

Министерството сподели единствено 3 параграфа от отчета на OLAF и изясни, че не може да популяризира всичките 48 страници, до момента в който е в ход следствие.

Тази седмица изданията Hospodářské noviny и Aktuálně.cz се снабдиха с текста и го разпространиха. В него се приказва за открито даване на погрешна информация и премълчаване на данни при кандидатстването за дотацията. След това OLAF категорично предизвестява чешките правораздавателни органи, че в подготовката на плана не просто са позволени неточности, а преднамерено са нарушени чешки и европейски закони и това може да провокира корист със средства на европейските данъкоплатци.

" Анонимната конструкция на собствеността на компанията, получаваща дотацията, не разрешава да се следи и ревизира дали тя е в категорията на имащите право на поддръжка за дребни и междинни предприятия, а това опонира на главния принцип за бистрота, прилаган към използването на средства от фондовете на Европейски Съюз ", се споделя в документа.

След обявата Бабиш още веднъж съобщи, че няма да разяснява нещо, популяризирано от политическите му съперници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР