Още по темата С писмо до президента Румен Радев, 19

...
Още по темата С писмо до президента Румен Радев, 19
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев отказа вето върху промените в НПК

Още по тематиката
С писмо до президента Румен Радев, 19 организации желаеха несъгласие върху измененията в Закона за запазване на околната среда

Специализираният съд се трансформира в ексклузивен, зависещ на политическа целенасоченост, написа в позицията на ССБ

Мнозинството в Народното събрание поддържа скандалния план безмълвно, без да влиза в полемика за какво се постановат ораничения в сдружаването на магистратите

В петъчния брой на " Държавен вестник " бе обнародван Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който е един от трите закона, признати в последните дни на лятната сесия на Народното събрание, за коите се образува мощно общественто придвижване с искане за налагане на президентско несъгласие. Последно в четвъртък пет извънпарламентарни партии желаеха несъгласие върху Наказателно-процесуален кодекс с писмо до президента Румен Радев, а преди този момент със мощно аргументирана позиция подобен зов насочиха към него и от Съюза на съдиите в България. Президентският декрет е подписан на 2 август, т.е. по-малко от една седмица след окончателното гласоподаване на Наказателно-процесуален кодекс на второ четене от Народното събрание на 26 юли.

По конституция президентът има 15-дневен период от приемането на закона, с цел да подпише декрет за обнародването му в " Държавен вестник " или да го върне с отлагателно несъгласие на Народното събрание.

Основните възражения против измененията в Наказателно-процесуален кодекс са, че с прехвърлянето на профилирания съд на делата за корупция от високите етажи на властта този съд се трансформира в ексклузивен съд, какъвто конституцията не разрешава. Освен това няма нито един изискан мотив и за целесъобразността на тези промени, които дават опция профилираният съд и спецпрокуратурата да се трансфорат в инструмент за политическа разпра.

Все още от президентството няма сигнал дали ще бъдат обнародвани другите два закона, също срещнали мощен публичен отпор – измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и в Закона за запазване на околната среда (ЗООС).

В Закон за съдебната власт бяха въведени кариерни бонуси за членовете на настоящия Висш съдебен съвет, както и обвързване за всички магистрати до един месец след публикуването на закона да заявяват пред Висш съдебен съвет в какви организации членуват, и бяха дефинитивно гласувани в Народното събрание на 27 юли.

Също на 27 юли бяха гласувани и измененията в Закон за опазване на околната среда, с които отпадна касационният надзор върху решенията за приемане на оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение, оповестени с решение на Министерски съвет. Сметката демонстрира, че срокът за президента да вземе рашение изтича идващия петък. Дотогава той би трябвало или да подпише декрет за обнародването им, или да изготви несъгласие.

На въпрос на " Капитал " от пресслужбата на президента дадоха отговор, че към момента нямат отговор за ориста на двата закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР