Още по темата Референдумът в Турция на 16 април е

...
Още по темата Референдумът в Турция на 16 април е
Коментари Харесай

Турската сделка за Кипър предстои

Още по тематиката
Референдумът в Турция на 16 април е основен за разрешаването на най-продължителния европейски спор

Конфликтът сред Турция и Европейски Съюз на фона на засиления интерес на европейски и американски компании за нови сондажи усложнява още повече енергийния пъзел

Преговорите за сливане не престават. Ситуацията е в този момент или в никакъв случай и шансът не трябва да бъде изпускан

Политическите водачи в Никозия потърсиха нова опция за обединяване на острова

Само ден по-късно страховете на кипърците се ускориха. Малката им страна бе " вкарана " измежду най-големите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, където турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че след неуспеха Анкара ще стартира да мисли за " План Б и В " за Кипър. За кипърските гърци всяко сходно изказване от Турция е стряскащо, тъй като припомня за военната й инвазия тъкмо преди 43 години, след която са окупирани 37% от територията на острова.

Пак в понеделник стана ясно, че три дни по-рано в Диарбекир е задържан основният мюфтия на кипърските турци проф. доктор Талип Аталай по съмнения за връзки с организацията на Гюлен ФЕТО. След разпити в полицията той бе освободен на идващия ден, само че задържането му подсказа на кипърските турци какъв брой бързо може да ги стигне гневът на Ердоган.

С краха в Кран Монтана бе изпусната най-благоприятната опция за реализиране на мир и обединяване на Кипър. И идващ късмет не се обрисува, до момента в който Турция не пожелае.

Всичко или нищо. Нищо

Десетдневната конференция по Кипърския въпрос (от 28 юни до 7 юли) събра под егидата на Организация на обединените нации водачите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, външните министри на страните гаранти Гърция, Турция и Англия, висши представители на Европейски Съюз като наблюдаващи. Тя бе финалният стадий на двегодишни договаряния Анастасиадис - Акънджъ, изпълнени както със незабравим прогрес, по този начин и със кавги и спирания.

" Конференцията бе несполучлива, тъй като самото й осъществяване бе доста неприятна концепция. Нямаше никаква подготовка, нямаше действителни вероятност да бъде изработен пробив, нямаше воля и условия да се одобряват взаимни отстъпки. Освен това основният въпрос за сигурността и гаранциите не може да бъде решен посредством трите страни гаранти – не е допустимо това да стане, като се включват страните, които са провокирали и са част от казуса ", акцентира пред " Капитал " доктор Йоргос Кентас, старши откривател в Центъра за резистентен мир и демократично развиване в Кипър и професор по интернационалните връзки в Университета на Никозия.

Анкара упорства да резервира правото си за интервенция във вътрешните работи на Кипър и след обединяването му, като е склонна в идващите 15 години да понижи доста военния си контингент на острова, наброяващ в този момент към 35 000 души, до 650 души, както е избран той в контракта от 1960 година Едва след този период има уговорка за преразглеждане, само че без цялостно евакуиране на войските. " Турция на процедура изиска благословията на Гърция за съглашение, което ще разреши тя да се намесва в Кипър на воля ", изясни гръцкият външен министър Никос Кодзиас, който бе в битка с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу от самото начало на конференцията. Кипър и Гърция отхвърлиха турската оферта с контраискане за " нула гаранции и нула бойци ", акцентирайки, че е парадокс в ХХI век суверенна страна, членка на Европейски Съюз, да бъде под военна гаранция от друга страна. Според турския посланик №1 обаче " такова неуместно предложение

В търсене на възможен баланс и взаимни отстъпки в пакетната договорка бяха обвързани и доста значимите нерешени въпроси от другите глави – ротационното президентство в обединявания Кипър като част от политическото тъждество сред двете общности, териториални промени сред двете бъдещи федерални зони, равното отнасяне на турските и гръцките жители в Кипър. На процедура бе заложено " всичко или нищо ". Получи се второто.

Краят не е край

При неналичието на съглашение Анкара незабавно съобщи, че това е последната конференция за Кипър. Това не е краят на процеса, договорката за Кипър не е приключила, уверен е обаче един от най-авторитетните политически анализатори, познаващ от вътрешната страна и двете кипърски общности – проф. Ниязи Къзълюрек, водещ експерт по турски и близкоизточни проучвания в Университета на Кипър.

Риск за неустановеност на острова, напрежение и опълчване на двете кипърски общности – по този начин бе коментирано в Кипър изказването на турския президент Ердоган, че безизходицата в Кран Монтана сподели невъзможността да се откри решение на Кипърския въпрос в сегашните параметри, по тази причина Турция ще стартира да мисли " План Б и В ".

Сериозно предизвикателство пред Кипър след корабокрушението вижда и доктор Йоргос Кентас. " С " План Б " Турция желае да откри тип надмощие в Кипър, тя не демонстрира, че действително желае да отбрани кипърските турци. Затова най-важното за Кипър в този момент е да изследва всички различни разновидности, с цел да не допусне непрекъснатото разделяне на острова ", показва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР