Още по темата: Президентът Радев се среща с Владимир Путин

...
Още по темата: Президентът Радев се среща с Владимир Путин
Коментари Харесай

Пред Путин Радев огласи гръмка икономическа новина за...

Още по тематиката: Президентът Радев се среща с Владимир Путин през днешния ден

Президентът Румен Радев беседва през днешния ден с съветския си сътрудник Владимир Путин в Константиновския замък в Санкт Петербург, предава Блиц. Българският държавен глава е в Русия за присъединяване в Международния стопански конгрес, където беседва и с шефа на " Газпром " Алексей Милер. В българската делегация взе участие и вицепремиерът Марияна Николова. В рамките на форума Радев ще беседва още с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и с министър-председателя на Армения - Никол Пашинян.



" България е член на Европейски Съюз и НАТО, само че това не изключва развиването на интензивни връзки с Руската федерация. Нашата втора среща за подобен къс интервал е явен сигнал за новата динамичност в двустранните връзки, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, уточни Радев и добави, че това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези връзки интензивно и градивно на взаимноизгодна основа ", съобщи Радев при започване на срещата.

Той означи положителните връзки на равнище държавно управление и на равнище парламенти на двете страни и уточни положителните връзки в региона на културата, науката образованието, туризма. Стратегически сътрудници сме в региона на енергетиката и имаме капацитет това съдействие да се задълбочава, сподели българският президент.

" Знаете, че към този момент придобихме два съветски реактора, това значи и допуска, че Русия има място в построяването на бъдещата нуклеарна централа, без значение кой ще завоюва търга за стратегически вложител. В региона на газовите доставки и пренос също имаме дългогодишно партньорство. Съществуват условия за увеличението на доставките на съветски газ и неговия пренос през България.Искам по-подробно да ви срещна с това, че България продължава да модернизира и уголемява своята газопреносна мрежа, с проекти за създаване на газоразпределителен център, газова борса, в ход е построяването на интерконектори с нашите съседи ", разяснява още той.

От своя страна Владимир Путин уточни, че връзките сред Русия и България последователно се възвръщат и добави, че започваме да използваме запасите за активизиране на двустранните ни връзки.



Това е втората му среща сред двамата след диалога им в Сочи преди година. Тогава те обявиха, че пълноценният политически разговор сред България и Русия е възобновен след 10-годишно спиране.

По-късно през днешния ден българският държавен глава и брачната половинка си Десислава Радева ще се срещнат и с представители на българската общественост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР